Turisti koje je napao medved kažnjeni sa 1.100 evra

  Autor: 021

Češki turisti koje je polarni medved napao proletos u Norveškoj moraju da plate kaznu od 1.100 evra zato što je medved tom prilikom ustreljen.

 

sape_polarnog_medveda

 

Kako se navodi, šestočlanu grupu čeških turista proletos je napao polarni medved na Špicberškim ostrvima, najsevernijoj teritoriji Norveške.

„Prema zakonu o zaštiti životne sredine svako ko putuje van naseljenih područja dužan je da zna kakve mere mora da preduzme da izbegne napad polarnog medveda i da izbegne opasnost da medved bude povređen ili ubijen“, stoji na sajtu guvernera Svalbarda, odnosno arhipelaga Špicberg, objašnjenje zašto su Česi kažnjeni. Guverner je naredio da češki turisti moraju da plate kaznu zato što se uopšte nisu brinuli da preduzmu sve obavezne preventivne mere koje bi sprečile medveda da prodre u njihov logor, a specijalni plot nije bio postavljen kako treba.

Grupa Čeha je u martu došla na arhipelag da posmatra pomračenje Sunca. Omanji polarni medved rano ujutru ušetao je u kamp dok su turisti spavali, poderao jedan šator, napao jednog turistu i naneo mu lakše povrede. „Čuli smo viku ‘medveded, medved’, izleteli smo iz šatora i videli kako bela čupava lopta nešto vuče. Ispalili smo nekoliko hitaca i medved je pobegao“, rekao je tada češkim medijima vođa grupe Jan Štoviček.

Medveda koga su Česi teško povredili na kraju su morali da ustrele spasioci koje je grupa pozvala, a norveška policija je povela istragu i zaključila da su Česi lakomisleno skrivili smrt polarnog medveda i vođa ekspedicije Jan Štoviček osuđen je da plati kaznu 1.100 evra.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.