Ne farbaju svi jaja: Kako se u Evropi slavi Uskrs

  Autor: Mondo

Uskršnja tradicija u Srbiji podrazumeva farbanje, a zatim tucanje jajima. U Evropi, međutim, postoje i neki drugi, čudni uskršnji običaji.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock.

USKRS U GRČKOJ

Kod Grka su obavezna crvena jaja za Uskrs, ali i uskršnja supa od jagnjećih iznutrica „magiritse“, slatki kolač „cureki“, ako i „kokoreci“ – jelo od jagnjećeg mesa. Jagnjeća supa i jaja se obično jedu posle ponoćne službe u crkvi. Jutro nakon toga se, po običaju, na ražnju peče jagnje. Ipak, najvažniji običaj u Grčkoj je farbanje jaja u crvenu boju i postavljanje prvog ofarbanog jajeta ispred ikone u kući. Na ostvru Krf je običaj da se „botides“, keramička posuda napunjena vodom baca s prozora na ulicu.

USKRS U RUSIJI

Na uskršnjoj trpezi je obavezan „kulič“ – uskršnji kolač od testa i jaja, osveštan na Veliku subotu. Na ruskim trpezama se služi i osveštana „pasha“ – jelo od mladog sira, pavlake i jaja, u obliku zarubljene piramide ukrašene ušećerenim voćem, a predstavlja simbol groba Gospodnjeg.

USKRS U ITALIJI

Tamo se tradicionalno jede uskršnja torta „Di Pasketa“, slani kolač napravljen od kuvanih jaja i spanaća.

USKRS U POLJSKOJ

Osim što farbaju jaja, tamo se polivaju vodom.

USKRS U MAĐARSKOJ

Nećete verovati, ali tamo se prskaju parfemima!

USKRS U NEMAČKOJ

Tamo roditelji u svojim dvorištima skrivaju korpe pune jaja i čokoladnih figura, mada se taj običaj praktikuje i u nekim delovima Srbije.

USKRS U HOLANDIJI I ŠKOTSKOJ

Holanđani i Škoti imaju pomalo neobičan uskršnji običaj – tradicija nalaže da se deci „ispraši tur“ jer se na taj način simbolično „isteruje“ loše ponašanje.

USKRS U BUGARSKOJ

Na uskršnjoj trpezi tamo je glavni „kozunjak“ (domaća štrudla) i crveno ofarbana jaja, koja se umotaju u zeleni stoljnjak i nose se u crkvu na osveštavanje. Pre toga, na Veliki četvrtak se farba prvo jaje i sprema testo za uskršnji hleb, koji u Bugarskoj ima nekoliko naziva: bogova pita, košara, kvasnik, jajčenik, uskršnji kravaj… Domaćice u sredinu uskršnjeg hleba stavljaju crveno jaje, koje se poklanja osobi koja prva dođe u goste na Uskrs. Tradicija nalaže da se za Uskrs u Bugarskoj nosi nova odeća, kao simbol vaskrsenja i rađanja novog života.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.