Naučnici otkrili zašto ne možemo da odolimo čipsu

  Autor: B92 Foto: Thinkstock

Ljudi posežu za grickalicama kad im je dosadno, pokazalo je istraživanje britanskih naučnika.

21076901345724e4c0ec2cb191649459_v4_big

Psiholozi Univerziteta srednjeg Lancashirea (UCLan) sproveli su dve studije o povezanosti između dosade i hrane. Rezultate su predstavili ove nedelje na godišnjoj konferenciji Britanskog društva psihologa.

U prvoj studiji zamolili su 52 ispitanika da ispune upitnik o preferiranim zalogajčićima pre i nakon što su ispunili dosadni zadatak prepisivanja jedne iste grupe slova.

U drugoj su zatražili da 45 ispitanika pogleda zabavan pa dosadan video prilog, a ispred njih su postavili činije sa zdravim i nezdravim grickalicama.

Rezultati prve studije pokazali su da ljudi više žele da jedu čips, slatkiše i druge nezdrave grickalice posle obavljenoga dosadnog zadatka.

U drugoj se studiji pokazalo da je mnogo više nezdrave hrane pojedeno tokom gledanja dosadnog videa.

„Ovi su rezultati u skladu s ranijim istraživanjima koja upućuju na to da za zašećerenom i masnom hranom posežemo kad nam je dosadno. To ide u prilog pretpostavci koja je je do sada povezana s niskim nivoom stimulativnog hormona dopamina i da ljudi nastoje da ga podignu masnom i slatkom hranom, ako se ne mogu rešiti dosade na neki drugi način“, rekao je vodeći autor studije dr Sandi Man.


Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.