Baka milionerka poklonila nasledstvo: „Tamo gde ja idem, pare mi ne trebaju“

  Autor: B92 Foto: Thinkstock/ilustracija

Baka Mara saznala je nedavno da je dobila nasledstvo od blizu milion australijskih dolara. Priča je još neobičnija jer ona živi u trošnoj seoskoj kući, bez ikakvog izobilja.

 

78207968456a095131e0e9619466294_w330

“Prvo, da znate, ja sam od mog Momčila dobila nešto više od 940.000 australijskih dolara, ali sam taj novac podelila ljudima koji me čuvaju, kao i komšinici, koja mi je mnogo pomogla da nađem nasledstvo mog muža”, rekla je Marija u ispovesti „Novostima„.

“Ja, od tih para, više nemam ni dinar. Uostalom, meni novac i ne treba. Dovoljno mi je da imam hleb, vodu i drva, da se zimi ogrejem”

Marija živi u trošnoj kući, okružena psima, koji su joj najbolji prijatelji. Gleda da za njih ima hranu, a među ljude retko silazi.

“Tamo gde ja uskoro treba da idem, pare mi ne trebaju, zato sam ih i poklonila”, kroz smešak će baka Marija – “Dala sam novac ljudima koji me čuvaju. Dođu oni ovde, do mene. A, znate li vi koliko je to zimi teško. Donesu mi hleb, balone vode, naseku mi drva… Njima te pare, a ja ne znam ni koliko je to, više trebaju. Meni je dosta mojih osam hiljada dinara, koliko dobijam na ime poljoprivredne penzije. Da, deo sam dala i komšinici koja se, nakon Momčilove smrti, četiri godine dopisivala sa ljudima iz Australije i na kraju uspela da izdejstvuje da dobijem to famozno nasledstvo”

Kako se ispostavilo, Momčilo je u nekretninama u Australiji imao blizu tri miliona dolara. Međutim, nakon njegove smrti, porez nije plaćan, pa su, nakon što su svi dugovi namireni, Mariji preostalo nešto više od 940.000 australijskih novčanica.

“Sećam se, kao da je juče bilo. Bilo je to 1956. godine. Momčilo i ja smo kupili kartu u jednom pravcu za Australiju, a put nas je odveo u gradić Gvildford. Moj muž je radio kao tesar u jednoj fabrici, a ja sam brinula o domaćinstvu”

Nakon godinu i po dana, Mariji je stigla vest da joj je majka Stana teško bolesna. Nije razmišljala. Sela je u prvi avion i vratila se kući.

“Očuvala sam i sahranila majku, ali se u Australiju više nisam vratila”, nastavlja Marija – “Momčilo mi je, povremeno, pisao. I, da, slao mi je novac. Želeo je da se, kada dočeka penziju u Australiji, vrati u Srbiju”

Godine su prolazile. Potom i decenije. Ali, Momčilo se nije vraćao. Pričalo se da se u Australiji obogatio i postao gazda nekoliko farmi stoke, ali su svi mislili da to nije istina. Tek, pre pet godina Marija je čula da joj je suprug preminuo.

“Kazala sam to komšinici Mari i zamolila je da, ako može, sazna nešto više o tome”, dodaje Marija – “Komšinica je stupila u kontakt sa ljudima iz Australije. Godinama je tragala i na kraju su me, početkom septembra prošle godine, obavestili da sam nasledila Momčilovu imovinu. Pare sam dobila pre nekoliko meseci. I odmah sam ih podelila. Meni, vidite i sami, baš ništa ne treba”


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.