Šta je sve ovaj migrant savladao!

  Autor: Mondo Foto: AP /Emilio Morenatti

Sudanski migrant Abdul Rahman Harun (40) uhapšen je u Kentu nakon što je izbegao sve sigurnosne prepreke idući peške kroz železnički „Evrotunel“ ispod Lamanša, dug 50,5 kilometara, javio je britanski „Dejli mejl.”

migranti

Harun je, pre nego što je ušao u tamu tunela kojim vozovi „Eurostara“ voze od Pariza i Brisela, savladao četiri sigurnosne ograde i izbegao 400 kamera za nadzor, a uočen je na oko 25-om kilometru kada je aktivirao jedan alarm.

Policija ga je uhvatila na približno kilometer od krajnjeg odredišta Fokstona u Velikoj Britaniji u utorak, navodi britanski list.

Harun je pronađen u jednom od dva železnička tunela.

„Ova vrsta nelegalnog upada u tunel je izuzetno retka, jer je i nelegalna i izuzetno opasna“, rekao je portparol „Evrotunela“, ističući da se obično migranti sakriju u teretnim vagonima ili popnu na njihove krovove, ali se zbog velike brzine kompozicije od oko 160 kilometara na sat, ne odlučuju da trče putem kroz tunel.

„Sada istražujemo kako je uspeo da izbegne sve te različite bezbednosne nivoe“, dodao je taj predstavnik „Evrotunela“.

Veruje se da je Sudanac pripadao grupi od 600 migranata koji su pokušali da upadnu u terminal tunela u Kokelu u Francuskoj, u ponedeljak uveče.

Harun se izjasnio o krivici i treba da se pojavi pred kenterberijskim sudom 24. avgusta, navodi „Dejli mejl“.

„Evrotunel“ je 11 po dužini tunel koji se koristi u svetu, a peti najduži koji se koristi za putnički prevoz, sa najvećom deonicom ispod vode od bilo kog svetskog tunela.

Prošle sedmice u oblasti železničkog koridora registrovano je nekoliko hiljada pokušaja ilegalnog upada, a dvoje nelegalnih migranata je tom prilikom poginulo u nesrećnim slučajevima.

U ponedeljak uveče 700 migranata bilo je uhvaćeno unutar tunela a više stotina njih sprečeno je u pokušaju ulaska.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.