SAD uvele nove sankcije Rusiji

  Autor: Mondo Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Američko Ministarstvo finansija sopštilo je danas da su sancije Rusiji proširene na novih 11 fizičkih i 15 pravnih lica, koja su povezana sa delatnošću u, kako se navodi, ukrajinskom regionu Krim.

rusija-sad-sankcije
U saopštenju se navodi da je tih 26 imena dodato takozvanoj crnoj listi i da je svim fizičkim i pravnim licima zamrznuta sva eventualna imovina nad kojom Sjedinjene Države imaju jurisdikciju.

Pored toga, svim državljanima Sjedinjenih Američkih Država zabranjuje se svaki poslovni odnos sa njima, prenosi AP.

Na crnoj listi su se, između ostalih, našli ruski biznismen Roman Rotenberg i sin bivšeg predsednika Ukrajine Aleksandar Janukovič.

U spisak su uključeni i preduzeće Iževski, koncern “Ižmaš” i trgovačke luke na Krimu u Sevastopolju, Feodosiji, Evpatoriji, Jalti i Kerču.

Ministarstvo finansija SAD ističe da je cilj današnje odluke povećanje efikasnosti postojećih ekonomskih sankcija nametnutih Rusiji.

Današnjom odlukom naglašavamo našu rešenost da zadržimo pritisak na Rusiju zbog njenog kršenja međunarodnog prava i podsticanja sukoba na istoku Ukrajine, izjavio je visoki zvaničnik Ministarstva finansija Džon E. Smit.

Prema njegovim rečma, 13 od 26 danas kažnjenih pomagali su prethodno kažnjenim da izbegavaju sankcije, a petorica su bivši ukrajinski zvaničnici optuženi za korupciju i podrivanje demokratije.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.