Rusi prave super-nosač Oluju: Pare nisu problem

  Autor: Tanjug Foto: Nikolai Novichkov

Ruska namenska industrija razvija joše jedan super projekat, U pitanju je nosač aviona u vrednosti od 5,6 milijardi dolara „koji će biti bez premca u svetu“, izjavio je danas komandant Severne flote, admiral Vladimir Koroljov.

oluja-Nikolai-Novichkov
„U budućnosti treba da imamo u svom sastavu kompletan sistem nošenja aviona, koji će po svojim karakteristikama prevazilaziti one koji postoje u svetu. To zahtevaju novi izazovi i pretnje koje se u svetu pojavljuju. A ako govorimo kakav je nosač aviona potreban Floti, to treba da bude plovilo koje odgovara zahtevima sutrašnjice, a na sadašnjeg trenutka“, rekao je ruski admiral.Koroljov je saopštio da je upoznat sa idejama Naučnog centra Krilov, ali nije želeo da iznosi procenu projekta, koji nosi šifrovano ime „Projekat 23000E Oluja (Storm)“.

Prema njegovim rečima, sada glavninu zadataka obavlja krstarica „Admiral Kuznjecov“.

„Uzimajući u obzir da snage Severne flote obavljaju mnoštvo zadataka u dalekoj okeanskoj zoni, posedovanje nosača aviona u perspektivi omogućiće da se ti zadaci rešavaju efikasnije“, rekao je Koroljov, preneo je Tass.

Ranije je generalni direktor Nevskog projektno-konstruktorskog biroa Sergej Vlasov rekao toj agenciji da vrednost budućeg nosača može da iznosti između 1,8 i 5,63 milijardi dolara (100 i 300 milijardi rubalja) i da bi za njegovu proizvodnju bilo potrebno približno deset godina.

Taj biro, navodi agencija, koji jedini projektuje nosače aviona, obavlja pripremne radove za ovaj projekat.

Iako za sada još nema tehničke specifikacije za proizodnju broda te klase, nosači programa nalaze se u programu brodogradnje do 2050. godine, navodi Tass.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.