Rusi koriste beli fosfor protiv ISIS-a?

  Autor: Mondo Foto: MONDO, ilustracija

Rusija koristi beli fosfor u ratu protiv „Islamske države“ u gradu Raka, javljaju britanski mediji. Upotreba belog fosfora zabranjena je u gusto naseljenim područjima. Ta hemikalija služi za osvetljavanje meta.

Rusija-ISIS-3

Fotografije navodno pokazuju da Rusija u bombardovanju Rake koristi kontroverzno zapaljivo oružje koje ubija trovanjem i opekotinama. Grad Raka važi na najjače uporište ISIS-a.

Ruske snage navodno koriste smrtonosni beli fosfor u gađanju prestonice terorističke samozvane države.

CVD_6CDWcAQaF5j

Korisnica Moonnor 27, musliman iz Iraka koji tvrdi da „pomaže nevinim civilima“, postavio je na Twitter fotografije koje, kako tvrdi, dokazuju upotrebu belog fosfora.

Verodostojnost fotografija tek bi trebalo da bude potvrđena.

Ona je postavila fotografije uz komentar: „Da bi zaštitili đavola Asada, Rusi koriste fosforne bombe u Raki“ uz haštag #warcrims (ratni zločini).

Grupa građana reportera okupljenih u mrežu „Raka je tiho preklana“ navela je da postoje izveštaji da je u bombardovanju Rake korišćen beli fosfor.

Smatra se da je to prva upotreba belog fosfora u bombardovanju Rake od početka masivnog ruskog i francuskog bombardovanja tog područja.

Vest je stigla dok su predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Barak Obama u Parizu razgovarali o Siriji i Ukrajini.

GORI DO KOSTI, NAGRIZA SKELET

Beli fosfor se koristi za stvaranje dimne zavese na ratištu. Lepi se za kožu i gori sve do kosti, zbog čega žrtve umiru u mukama ili im ostaju bolne rane koje sporo zarastaju.

Ukoliko se proguta ili udahne, takođe može da izazove smrt.

Bombe s belim fosforom nisu zabranjene nijednim međunarodnim sporazumom, međutim, Protokol 3 Konvencije o konvencionalnom naoružanju iz 1980. godine zabranjuje njihovu upotrebu protiv civilne populacije, kao i protiv vojnih snaga raspoređenih u naseljenim oblastima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.