NASA danas otkriva veliku misteriju s Marsa

  Autor: Mondo Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Danima traje misterija zbog čega je NASA za danas zakazala vanrednu konferenciju za novinare na kojoj će biti prezentovano “veliko naučno otkriće” sa Crvene planete.

mars

Sećate se žene velikih grudi, krabolikog čudovišta,  guštera ili čudnih vozila koje su zaljubljenici u svemirske fenomene videli na fotografijama s Marsa, a koje je zabeležio rover Kjurioziti. Možda oni i nisu bili samo plod mašte, kako su govorili naučnici. NASA je najavila da će danas svetu saopštiti nešto vrlo važno sa Crvene planete…

Svetski mediji prenose da je glavna pretpostavka da je američka svemirska agencija pronašla ili tragove vode ili tragove života na Marsu.

U centru glasina nalazi se Luhendra Odža, student Univerziteta Džordžija Tek, koji je najavljen kao jedan od govornika na konferenciji, uz dvoje naučnika NASA.

Odži se, piše Dejli mejl, pripisuju zasluge za „slučajno“ otkrivanje prvog velikog dokaza da je tekuća voda nekad postojala na Marsu, nakon proučavanja površine te planete, još 2011. godine na univerzitetu Arizona.

On je tokom proučavanja fotografija površine Marsa, odstranio senke i svetlosne smetnje na njima, samo da bi otkrio tamne, prstolike oblike koji su se tokom vremena menjali po obrascu koji je konzistentan s tekućom vodom.

Odža je svoje otkriće nazvao „slučajnim“, ističući da u početku nije imao pojma šta bi otkriveni oblici na tlu mogli biti. Otad je posvetio „godine istraživanja“ tome da pokuša da dokaže da je reč upravo o tragovima koje je ostavila tekuća voda.

Ako su naučnici u NASA-i zaista pronašli dokaz tekuće vode na Marsu, posledice bi mogle biti ogromne, jer je voda i dalje najbolji indikator da je na Crvenoj planeti život nekad postojao, ili da tek može nastati.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.