KONAČNO! Dogovorili se Grčka i EU

  Autor: Mondo Foto: AP/Petros Karadjias

Grci postgigli načelan dogovor sa EU, koji podrazumeva „ozbiljne reforme“ i „finansijku podršku“. Detalji dogovora postignutog posle 16 sati pregovora nisu saopšteni.

cipras

Potvrđeno je da su osnove za novi finansijski paket spasa dogovorene na samitu lidera država evrozone u Briselu.

Tokom pregovora koji su trajali cele noći u Briselu su dogovorene su osnove novog sporazuma Grče sa povericioma.

Pregovori, koji su trajali 16 sati završeni su, a predsednik Evropskog saveta Donald Tusk tvitovao je da je doneta jednoglasna odluka o programu koji podrazumeva „ozbiljne reforme“ i „finansijku podršku“.

Detalji dogovora nisu objavljeni, ali sigurno postoje brojne prepreke za njegovo usvajanje.

Za danas je zakazan novi sastanak lidera evrozone.

Samo jedna reč – „sporazum“, bila je reakcija premijera Belgije Šarla Mišela na kompromis lidera Grčke, Nemačke, Francuske i zvaničnika EU o dužničkoj kriizi Grčke postignut tokom noći, a premijera Luksemburga Ksavijer Betela – Evropa je snažna.

Mišel je na svom Twitter nalogu napisao – „Sporazum“, a portparol vlade Kipra: „Izgleda
imamo dogovor“.

Premijer Luksemburga Betel napisao je na svom Tviter nalogu: „Nakon 17 sati pregovaranja, blizu smo postizanju sporazuma. Evropa je snažna.“

Lideri evrozone sastaće se danas u punom sastavu na vanrednom samitu u Briselu da bi razgovarali o trećem kompromisnom predlogu za spasavanje Grčke.

Vanredni samit u Briselu bio je juče prekinut na više od četiri sata, da bi Tusk, Merkel i Oland razgovarali sa Ciprasom, dodaje Rojters.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.