Jevreja tek sad kao pre Holokausta

  Autor: Mondo Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Jevrejska populacija u svetu približava se broju iz vremena pre Holokausta, sudeći po podacima Političkog instituta jevrejskog naroda sa sedištem u Jerusalimu.

holokaust-B-AP-Photo-Markus-Schreiber

Institut je saopštio da je početkom ove godine bilo 14,2 miliona Jevreja u svetu. Ako se u obzir uzmu i oni čiji je samo jedan rodtelj Jevrejin i oni koji se identifikuju delimično kao Jevreji onda ih ima skoro 16,5 miliona, kolika je bila jevrejska populacija uoči Drugog svetskog rata, navodi Asošiejted pres.

Nacisti i njihovi saradnici ubili su oko 6 miliona Jevreja u holokaustu.

Nakon Izraela, u kome živi 6.103.200 Jevreja, u SAD ih ima najviše 5.700.000. U poslednjoj deceniji jevrejska populacija je porasla za osam odsto, što je najviše od Drugog svetskog rata, objavio je izraelski novinski sajt Ynet.

U izveštaju se navodi da je porast broja Jevreja delimično posledica prirodnog rasta uglavnom u Izraelu i jedne od najvećih stopa fertiliteta u zapadnom svetu. Međutim rast ima veze i sa izmenom jevrejske identifikacije, zapravo 59 procenata odrasle dece u SAD, koji imaju samo jednog roditelja Jevreja, se sada identifikuju kao Jevreji, odnosno većina, što do sada nije bilo zabeleženo.

Predsednik instituta, Avinoam Bar Josef, rekao je da se više tih Jevreja identifikuje tako, jer se to što je neko Jevrej poštuje sada u SAD više nego ranije. On takođe podseća na obrazovna putovanja koje organizuje Izrael za mlade Jevreje u dijaspori i smatra da takođe imaju efekta.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.