Grci pristali na uslove kreditora, ali traže pare

  Autor: Mondo Foto: AP Photo/Petr David Josek

Šef Evrogrupe Jerun Dajselblum potvrdio je da je skoro dva sata pre isteka roka primio predlog mera kojima Vlada Grčke namerava da ispuni uslove za novi sporazum sa međunarodnim kreditorima.

Tan2015-7-5_17269944_1

Sporazum bi tu zemlju spasao bankrota i izlaska iz evrozone.

„Predsednik Evrogrupe primio je nove grčke predloge. Važno je da ih institucije razmotre u svojim ocenama“, napisao je Dajselblum sinoć na svom Twitter nalogu.

Grčki predlog stigao je u Brisel skoro dva sata pre isteka roka, ranije određenog u ponoć.

Ako evropski partneri budu zadovoljni, paket mera grčkog premijera Aleksisa Ciprasa mogao bi da bude prihvaćen na vanrednom samitu lidera EU u nedelju.

U suprotnom, Grčkoj preti izlazak iz evrozone, navodi Rojters.

Grčki dnevnik „Katimerini“ je objavio da Vlada u Atini planira primenu paketa reformi „teškog“ 12 milijardi evra u naredne dve godine, što je više u odnosu na ranije predviđen iznos potrebnih sredstava za neutralisanje posledica povratka u recesiju, posle višemesečnih teških pregovora sa kreditorima.

Novi paket mera koji je grčka vlada predala Evrogrupi izlazi u susret zahtevima međunarodnih kreditora da Atina poveća poreze i smanji državni trošak na penzije, javljaju danas agencije.

Grčka od kreditora zauzvrat očekuje 53,5 milijardi evra kojima bi se do kraja juna 2018. godine pokrile dospele obaveze za otplatu dugova, prenosi Rojters.

Te mere, koje uključuju povećanje poreza za brodarske kompanije i ukidanje poreskih olakšica za ostrva, treba da ispune uslove za novi sporazum sa kreditorima koji bi Grčku spasao bankrota i izlaska iz evrozone.

Vlada takođe planira da poveća porez na dodatu vrednost za restorane i hotele, da krene sa reformom penzionog sistema, kao i da odredi čvrst rok za otpočinjanje velikih privatizacija.

AP konstatuje da je grčka vlada pristala na zahteve koje je ranije odbijala da prihvati, uglavnom premeštajući razne kategorije robe i usluga u višu poresku stopu.

Rojters precizira da su među ponuđenim merama trenutno povećanje poreza na luksuz i uvođenje poreza na televizijske reklame, kao i prelazak na novi sistem koletivnog pregovaranja krajem godine.

Grčka Vlada se takođe obavezuje da do kraja oktobra objavi datume kada će raspisati tendere za privatizaciju želelznice i luka u Pireju i Solunu.

Takođe će preduzeti korake u privatizaciji regionalnih aerodroma i prodaje državnih akcija u grčkom Telekomu.

Pored toga, Atina nudi kresanje troškova na odbranu.

Vlada, takođe, novu penzionu reformu najavljuje već za oktobar ove godine.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.