Francuzi Rusima 1,6 milijardi evra za „mistrale“

  Autor: Mondo Foto: Chinatopix via AP

Rusija i Francuska dogovorile su se o refundiranju neisporučenih francuskih ratnih brodova tipa „mistral“, a ruski „Komersant“ objavio je da će Pariz vratiti Moskvi 1,16 milijardi evra.

mistral-B-Chinatopix-via-AP-5
Savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina, Vladimir Kozin, izjavio je juče da su dve zemlje završile pregovore o vraćanju novca za dva broda ali nije naveo o kojoj sumi je reč.

„Komersant“ navodi da su pregovore vodili ruski potpredsednik vlade Dmitrij Rogozin i francuski generalni sekretar za odbranu Luj Gotje, kao i da su završeni prošle sedmice.

Konačni sporazum treba da bude potpisan početkom avgusta, navodi list.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je u ponedeljak da će narednih nedelja doneti odluku o isporuci dva broda „mistral“ Rusiji, nakon što je u novembru odlučio da do daljeg obustavi tu proceduru zbog uloge Rusije u ukrajinskoj krizi.

Prvi od dva broda, „Vladivostok“, trebalo je da bude isporučen polovinom novembra a drugi, „Sevastopolj“, u oktobru ove godine.

Ugovor, vredan 1,2 milijardi evra i sklopljen u junu 2011. godine, doveden je u pitanje od kada je Oland njihovu isporuku uslovio političkim rešenjem ukrajinske krize.

„Vladivostok“ je namenjen ruskoj floti na Pacifiku a „Sevastopolj“ ruskoj floti u Crnom moru, čija se baza nalazi u istoimenoj luci na poluostrvu Krim, koji je Rusija pripojila u martu 2014.

Svaki od tih brodova može da prenese do 16 helikoptera, 60 vozila i do 700 ljudi.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.