Fabrika u Tjenđinu nije imala dozvolu za otrove

  Autor: Mondo Foto: Fonet/ AP

Kineska kompanija koja je posedovala stovarište u kome je bila eksplozija kada je poginulo 114 ljudi a 57 se vode kao nestali, nije imala dozvolu za skladištenje opasnih materija.

APTOPIX China Port Explosion

Dozvola je ukinuta dva meseca pre nego što se, prošle nedelje, dogodila katastrofa, javila je danas novinska agencija Sinhua.

Vlasnik uništenog skladišta u gradu Tjenđin nije imao dozvolu za skladištenje opasnih materija mada je nastavio da radi sa opasnim hemikalijama.

Kompanija Ruihaj logistika je, takođe, kršila standarde pakovanja, pokazala je inspekcija bezbednosti pre dve godine, navodi Kineski biro za bezbednost.

Zbog toga su kompaniju gradska Zona slobodne trgovine i Regulatorna komisija za kvalitet u julu ove godine stavile na listu firmi firma sa neregularnostima, prenela je agencija Rojters.

Kiša je danas pala u Tjenđinu i po ostacima razorenog skladišta, što otežava napore u raščišćavanju i povećava strahove od mogućeg toksičnog zagađenja.

Oko 700 tona jako toksičnog natrijum cijanida su i dalje na mestu eksplozije u severnoj luci Tjancina i voda bi mogla da raznese otrove, upozoravaju aktivisti.

Od 40 kontrolnih punktova za testiranje vode u gradu, na osam su uočeni prekomerni nivo cijanida, a prisutnost je primećena na još 21 mernom mestu, dok je u ograđenom područja prisutnost otrova premašila 28,4 puta dozvoljene standarde, potvrdio je glavni inženjer u gradskom Birou za zaštite životne sredine Bao Đingling.

Iako gradski zvaničnici tvrde da su vazduh i voda u gradu sigurni, stanovnici izražavaju skepticizam, a međunarodna grupa za zaštitu životne sredine Grinpis poziva na transparentnost, navodi AFP.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.