Austrija: Uhapšeni krivci za smrt izbeglica u hladnjači

  Autor: Novosti Foto: Tanjug, AP

Tragovi unutrašnjosti kamiona pokazuju da su žrtve pokušavale da otvore vrata, ali da im to nije uspelo. Tako je u kabini, na strani suvozača, pronađena pukotina, koju su izbeglice napravile u pokušaju da se izjave

Tan2015-8-27_154130685_6_620x0
BEČ – Policija je uhapsila krijumčare ljudi koji su krivi za smrt 71 izbeglice, čija tela su nađena u kamionu hladnjači na autoputu kod austrijskog mesta Parndorf.
Bečki dnevnik „Kronen cajtung“ navodi da je opsežna policijska akcija, u saradnji sa mađarskom policijom, dovela do hapšenja tri osobe u Mađarskoj.

Prema rezultatima istrage, hladnjača od 7,5 tona je u sredu, rano ujutro, krenula iz Budimpešte, a oko devet sati pre podne bila je na mađarsko-austrijskoj granici, koju je prešla tokom noći.

U četvrtak rano ujutro, između pet i šest sati, kamion je ostavljen u zaustavnoj traci na autoputu A4 kod austrijskog mesta Parndorf.

U kamionu, koji su krijumčari koristili za prebacivanje ilegalaca, koji je kontrolisan nakon dužeg stajanja u zasutavnoj traci autoputa kod mesta Parndorf, pronađeno je 71 telo.

Prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova, nastradale izbeglice su odrasle osobe, muškarci i žene, a nije bilo dece.

Kamion je u četvrtak ostavljen u zaustavnoj traci na autoputu A4. Službenici kompanije „Asfinag“, koji rade na održavanju puteva, prijavili su policiji da jedno vozilo duže stoji u zaustavnoj traci na autoputu, pa su čuvari reda pošli u kontrolu.

Prilikom otvaranja kamiona otkriven je veliki broj ljudskih tela, izbeglica koje su se ugušile tokom vožnje.

Tragovi unutrašnjosti kamiona pokazuju da su žrtve pokušavale da otvore vrata, ali da im to nije uspelo. Tako je u kabini, na strani suvozača, pronađena pukotina, koju su izbeglice napravile u pokušaju da se izbave iz kamiona.

Kamion je bio u vlasništvu jednog slovačkog prerađivača mesa, čiji je vlasnik češki ministar finansija i vicepremijer Andrej Babiš, inače po nacionalnosti Slovak, ali ga je, prema dostupnim podacima, jedan Rumun legalno otkupio i prijavio u Mađarskoj, u gradu Kečkemet, pa je imao mađarske tablice.

Austrijska policija, zajedno sa kolegama iz Mađarske, traga za krijumčarem koji je vozio kamion i pobegao sa lica mesta.

Kako prenose mediji, trag vodi u Mađarsku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova poručuje da neće tragati samo za krijumčarom, već i za osobama koje stoje iza njega, jer se pretpostavlja da se radi o organizovanoj bandi krijumčara, čiji šefovi se nalaze u Rumuniji.

U Austriji, kao i širom Evrope, ova tragedija je potresla javnost, a pojedini političari govorili su čak i o masovnom ubistvu, te je zatraženo da se pojača borba protiv krijumčara ljudi.

 


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.