AMERIKA I RUSIJA UJEDINJUJU SNAGE: Barak Obama i Vladimir Putin udružuju se protiv IS!

  Autor: Kurir Foto: Reuters
BEOGRAD – Lideri vodećih svetskih sila Amerike i Rusije, Barak Obama i Vladimir Putin, pred početak susreta G20 u Turskoj osudili su terorističke napade u Parizu i poručili da je potrebno da ceo svet krene u borbu protiv terorizma jer IS ima izopačenu ideologiju.

vladimir-putin-barak-obama-foto-reuters-1447625953-785107
Oni su održali i izdvojen sastanak, gde nije bilo moguće čuti njihov razgovor dok su se naginjali jedan prema drugom.
– Svi savršeno razumemo da su odgovor na terorističke pretnje i pomaganje milionima koji su izgubili domove mogući samo uz napore cele svetske zajednice. Svi smo videli strahotu koja se dogodila u Parizu – rekao je Putin tokom neformalnog sastanka lidera zemalja BRICS na marginama susreta G20 u Turskoj, dodajući da se zalaže za zajedničku borbu protiv terorista.
– Amerika će udvostručiti napore da porazi Islamsku državu i Siriji donese mir – rekao je Obama, koji je ponovio da je napad u Parizu bio udar na ceo civilizovani svet i dodao:
– Nebo je zacrnjeno u Parizu. Udvostručićemo napore da zajedno s ostalim članovima koalicije eliminišemo ekstremiste kao snagu koja uzrokuje toliko boli i patnje ljudima u Ankari, Parizu i drugde na svetu.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk naglasio je da je preko potrebno preseći tokove finansiranja IS i predočio da je za nanošenje poraza toj ekstremističkoj formaciji nužno angažovati kopnene vojne snage u Siriji.
– IS je istinski neprijatelj slobodnog sveta, a ne umerena sirijska opozicija – rekao je.

Analitičar Dragomir Anđelković rekao je da postoje šanse da se Zapad i Rusija udruže.
– Rusija je svojim korakom da se pozicionira u Siriji dovela i Ameriku pred svršen čin. Drugo, Amerika možda još ne bi želela da pravi dogovor s Rusijom, ali pod pritiskom evropskog javnog mnjenja verovatno će morati  – rekao je Anđelković. On je napomenuo da se tek sada povećavaju šanse da dođe do održivog sporazuma.

Napadnuti položaji islamista u Siriji
FRANCUSKA VOJSKA UDARILA PO IS

Francuska vojska sinoć je napala uporište džihadista u Siriji, u gradu Raki. Angažovano je 12 aviona, koji su poleteli iz baza u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Jordanu, a sa najmanje 20 bombi pogođeni su komandni i regrutni centar džihadista, kao i skladište oružja i kamp za obuku boraca. Ovo je do sada najveća operacija francuske vojske u Siriji, a izvedena je u saradnji sa američkim snagama, koje su francuskim kolegama prethodno dale važne informacije o metama.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.