Zveda i Partizan izbačeni iz škole

  Autor: Mondo Foto: MONDO

U Osnovnoj školi „Đorđe Krstić“ u Žarkovu roditeljima i đacima je preporučeno početkom školske godine da se ne nose odaveni predmeti, kao ni đački pribor sa obeležjima dva najveća srpska kluba.

sveske

Ovo pravilo odavno važi u većini srednjih škola, a od skora je zbog porasta nasilja uvedeno i u pojedine osnovne škole. Jedna od njih je i škola „Đorđe Krstić.“

Kako je za MONDO rekao otac dečaka koji pohađa drugi razred u ovoj školi, deci je to pročitano na početku ove školske godine, pa su mnogi bili iznenađeni.

“Učiteljica je to pročitala deci na času, a posle sam video i obaveštenje na vratima škole. Bio sam prilično iznenađen ,ali pretpostavljam da je zbog tih obeležja bilo problema i verovatno sukoba među đacima“, ističe ovaj roditelj.

Školski pedagog Tatajana ilić Marković nam je objasnila da je još u maju Tim za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u saglasnosti sa pedagoško- psihiloškom službom doneo odluku o preporuci nenošenja navijačkih dresova i uopšte bilo kog odevnog predmeta , kao i đačkog pribora (svesaka, pernica) sa navijačkim obeležjima.

“Tu odluku je podržala odeljenska zajednica, nastavničko veće, savet roditelja i školski odbor, a potom je ta odluka preporučena i direktoru škole. Pošto je podržana od strane svih relevantnih činilaca, stupila je na snagu početkom ove školske godine“, rekla je za MONDO Ilić Marković.

Kako nam je objasnila razlog za ovakvu odluku leži u porastu nasilja u školi i oko škole i to baš zbog “Partizanovih i Zvezdinih navijača.”

“Prošle godine su trojica učenika zadobili teške telesne povrede. Dečak koji je bio četvrti razred je nosio trenerku sa grbom Partizana i zbog toga je pretučen ispred škole. Druga dvojica učenika su pretučeni kod obližnje pekare”, istakla je Ilić Marković.

Ona navodi da su napadačima izrečene teške kazne, ali da je nakon toga moralo da se uradi nešto po pitanju preventive.

”Znate, ti sukobi su se često dešavali. Jednom dečaku koji navija za Zvezdu su isekli duks, drugom koji navija za Partizan su iscepali svesku i pisali ružne poruke. Najgori su osmaci – urezuju grbove, simbole klubova u klupe, lupaju po klupama na času. teško ih je obuzdati”, kaže Ilić Marković.

Prema njenim rečima većina roditelja, a i učenika su sa oduševljenjem prihvatili ovu odluku,ali ima i onih koji su se bunili.

”Negodovali su baš oni čija su deca najproblematičnija. Niko se nije požalio nadležnima u školi, ali su nam roditelji preneli da su čuli pritužbe i negativne reakcije.

Kako su nam objasnili u školi , ali i u Ministarstvu prosvete pravila ponašanja u svakoj školi donosi Školski odbor.

”Pravila ponašanja škola prilagođava sredini u kojoj se nalazi, uvažavajući ličnost dece, učenika, zaposlenih i roditelja.Učenici, njihovi roditelji i zaposleni dužni su da se pridržavaju pravila ponašanja koje je donela škola”, rekli su nam u resornom ministarstvu.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.