Zašto policajci u Nišu nose puške?

  Autor: Mondo Foto: Južne vesti

Dežurni policajci u niškoj regiji, koji su doskora nosili pištolje u futrolama, sada nose automatske puške po modelu kalašnjikova, pišu “Južne vesti“.

 

1952672407558a7aef345e2431453877_v4_big

To je začudilo neke građane, a u niškoj policiji objašnjavaju da su u celoj zemlji pojačane mere bezbednosti „zbog dešavanja u Kumanovu“ i da nema razloga za strah.

Brojni građani su se javili redakciji “Južnih vesti” sa pitanjem zašto je policija ovih dana “naoružana do zuba” i da li treba da strahuju za svoju bezbednost.

“Na nekoliko mesta u gradu viđam policajce s puškama na leđima. Šta drugo da mislim do da smo kao građani ugroženi pa su se zato naoružali dugim cevima?! Nije prijatno videti toliko pušaka na ulici, kao da je neko vanredno stanje“, kaže jedan uznemireni Nišlija.

Razloga za uznemirenost, tvrdi načelnik Policijske uprave Niš Srđan Grekulović, nema.

Reč je o tome, objašnjava on, da su mere bezbednosti podignute na viši nivo “zbog dešavanja u Kumanovu i eventualnih terorističkih pretnji”, ali da nema konkretne opasnosti.

“To su pojačane mere na nivou Srbije koje i mi poštujemo. Odskora je uvedeno da, pored kratkog, policija nosi i dugo naoružanje, ali ćemo to uskoro da ukinemo. U svakom slučaju, nema konkretnih pretnji i narod nema razloga da brine“, kaže Grekulović.

Saša Đorđević iz beogradskog Centra za bezbednosnu politiku potvrđuje da policija u uniformi može da nosi duge cevi samo onda kada postoji rizik po njih ili građane, odnosno kada je bezbednost na neki način ugrožena.

Takvo oružje je, kaže on, spremno za upotrebu, s metkom u cevi, ali zakočeno.

Da je ova izmena u naoružanju začudila građane potvrđuju i policajaci koji sa dugim cevima dežuraju ispred svakog policijskog objekta.

Oni kojma su automatske puške M70AB2 okačene o rame kažu da im povremeno prolaznici prilaze da pitaju kakvo je to oružje i zašto ga nose.

To je, kako piše na sajtu Zastave, puška konstruisana po modelu kalašnjikova, a već 40 godina se koristi u vojnim snagama širom sveta.

“I dalje je veoma aktuelna jer je potvrdila svoju pouzdanost u svim klimatskim i terenskim uslovima“, piše na sajtu.

Ova puška ima mehanički nišan koji obezbeđuje mogućnost nišanjenja u uslovima slabe vidljivosti, zaključuje se u tekstu „Južnih vesti„.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.