Vehabije usred Beograda!?

  Autor: Mondo

Novinari su u beogradskom naselju Altina zatekli vehabije, pripadnike radikalnog islamskog pokreta. Evo šta je ispričao jedan od njih, koji se predstavio kao Jusuf…

vehabije

„Ništa ne znate o nama. Vodi nas Alah, a vi ste nas stavili pred iskušenje, rekao je novinarima lista „Kurir“ vehabija Jusuf ispred objekta u kojem održavaju verske obrede.
Oni se okupljaju u zemunskom naselju Altina u takozvanim mezdidžitima (prostor koji za njih predstavlja džamiju i gde održavaju verske obrede).

Oko 200 vehabija u Beogradu
Vehabija, pripadnika radiklanog islamskog pokreta, ima i u Beogradu i to, prema proceni bezbednosnih službi, oko 200 na nekolio lokacija, a najmlađi među njima ima svega 15 godina.
Jedini koji je pristao da razgovara sa novinarima je Jusuf, ali je postavio uslove – da novinari pokriju glave i lice i da ga nikako ne fotografišu.
„Zašto nas slikate? Ništa ne znate o nama. Nas vodi Alah jer on je velik. I vi ste nas stavili pred iskušenje. Ne molimo se u Bajrakli džamiji jer tamo nisu pravi muslimani. Mi smo jedini čisti“ , počeo je priču Jusuf.

Na pitanje da li je bio u vehabijskim zajednicama na BiH i Kosovu kaže:

”Jesi čula za Maoču?(radikalna zajednica u BiH, iz koje su mnogi otišli u Siriju, a neki su uhapšeni zbog terorističkog delovanja). Bio sam u Maoči. I za to lažu – tamo nema oružja. Oni slede put Alaha”, kaže Jusuf.

Na pominjanje ISIS-a i pitanje o terorističkom napadu u Zvorniku kaže da oni nisu teroristi i da ne ubijaju, već da je samo vera bitna jer ih vodi na pravi put. Gledam svoju veru”, naglasio je on i odbrusio da više nema o čemu da razgovara.

Vođa zajednice je Jusufa potom pozvao nazad, a novinarima poručio da nisu dobrodošli.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.