Svaka čast! Kakvog lekara Paraćinci imaju

  Autor: Mondo Foto: : Guliver/Getty Images/Thinkstock

Ivan Božinović, lekar Hitne pomoći iz Paraćina, prikuplja plastiku, prodaje je i od tih para kupuje medicinsku opremu i sanitetski materijal za Dom zdravlja. Akciji se priključio veliki broj građana Paraćina i okolnih sela.

lekar

Doktor Ivan Božinović najpre je plastiku počeo da odvaja i prikuplja u svom domaćinstvu. Zatim su to isto počele da rade njegove prve komšije i rođaci, a onda cela ulica. Sabirno mesto je za sada doktorovo dvorište. Jednom nedeljno firme koje se bave reciklažom dolaze po plastiku i isplaćuju novac.
Ljude morate ubediti u nešto, naš narod je vrlo čudan. Na početku kažu: „Ma, to je neko njegovo ludilo“, ali, verujte, na kraju će izaći tako da ćemo mi uspeti da dobijemo svu opremu koja nam je potrebna za Hitnu pomoć i opremu koja ja potrebna za Bolnicu“, kaže za RTS doktor Božinović.

Ideja o prikupljanju i recikliranju plastike brzo se proširila po Paraćinu tako da sada ima oko pet stotina domaćinstava koja razvrstavaju otpad.

„Meni se svidela ideja. Ono što me je pre svega privuklo jeste ta društvena odgovornost. Društveno sam odgovoran, živim sam, dosta toga, tek kada sam počeo da sakupljam, shvatio sam da se puno toga pravi od te najjeftinije ambalaže i plastike“, kaže Darko Radojković, saradnik u akciji.

Doktor je sa mrežom svojih saradnika do sada prikupio oko 12 tona plastike. Za 150 hiljada dinara, koliko se slilo na račun, kupio je medicinsku opremu i aparate. Tačno ono što je bilo potrebno.

„To nije skupa oprema, ali je nešto što je preko potrebno u nekim situacijama kad padnu tenderi, da možemo uvek da imamo na raspolaganju, da možemo da je iskoristimo za zdravlje naših stanovnika“, kaže doktor Božinović.

Prva isporuka sanitetskog materijala i aparata stigla je u paraćinsku Hitnu pomoć. Direktorka Doma zdravlja u Paraćinu Vesna Vesić zahvalila je i istakla da i oni podržavaju akciju.

Sledeće za nabavku jeste EKG aparat, zatim možda ultrazvuk, a krajnji cilj je kupovina skenera za bolnicu, ako se akcija proširi i dovoljno ljudi i institucija shvati da se tako čuva sopstveno zdravlje.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.