Sakupljajte račune, možda dobijete i stan

  Autor: B92

Građani koji skupe određen broj fiskalnih računa uskoro će moći da učestvuju u nagradnoj igri.

Foto: Thinkstock.com

Foto: Thinkstock.com

To je poslednja mera Vlade Srbije koja bi trebalo da doprinese smanjenju sive ekonomije, kroz koju, prema procenama, godišnje prođe oko 10 milijardi evra, a državna kasa direktno gubi oko tri milijarde.

Vlada Srbije je još krajem prošle godine usvojila Nacionalni program za smanjenje sive ekonomije, kojim se i obavezala da jedna od mera bude sprovođenje lutrije, međutim, sa tim se kasnilo sve dok nije „pogurao“ lično premijer Aleksandar Vučić, prenosi Tanjug. Sada su očekivanja da će lutrija biti raspisana, možda čak i do kraja godine.

Iz NALED-a, organizacije čiji je ovo inicijalni predlog, kažu da dobijaju signale da bi to brzo moglo da se desi.

„Možda se desi čak i do kraja godine, ako se obezbedi nagradni fond i kad Radna grupa odredi propozicije takmičarima“, rekao je savetnik u toj organizaciji Ivan Radak dodajući da su do sada vanredni izbori malo odložili taj proces.

Radak objašnjava da su u Radnoj grupi članovi Ministarstva finansija, koje će biti organizator, kao i članovi NALED-a.

„Radna grupa će odrediti propozicije i to šta će biti nagradni fond. Od toga koliki je fond, zavisiće da li će to biti putovanja, bela tehnika, automobili… Pored građana, predložili smo da u nagradnoj igri učestvuju i gradovi i opštine, i da i njih nagradimo u vidu recimo vaj-faj parkova, igrališta ili drugih stvari koje su korisne za njihovu zajednicu“, rekao je Radak Tanjugu.

On je dodao i da je privreda okupljena u Savezu za fer konkurenciju, što je NALED-ovo telo, voljna da doprinese tom fondu da bi privukli više građana da učestvuju.

Radna grupa će, kako stvari stoje, moći da računa i na pomoć ministarke državne uprave i lokalne samouprave Ane Brnabić. U tom Ministarstvu su rekli Tanjugu da je reč o inicijativi zajedničke vladine radne grupe za borbu protiv sive ekonomije, a koju predvodi ministar finansija Dušan Vujović.

„Ovo će primarno biti posao Ministarstva finansija i Poreske uprave, a Ana Brnabić će kao ministar svakako podržati vladin tim i pomoći s predznanjem koje ima“, rečeno je u ovom Ministarstvu.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.