Pritiskaju Srbiju da prizna Kosovo! Evo i ko

  Autor: Mondo Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

Predlagač amandmana koji to omogućuje je Nemačka, a podržavaju ga Velika Britanija i Hrvatska, kaže Marko Đurić!

Tan2015-10-11_234255442_0

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đjurić izjavio je da postoji novi amandman na predlog platforme za pregovaračko Poglavlje 35 kojim se dodatno pogoršavaju uslovi za evrointegracije Srbije.

Njime se vrši pritisak da se Srbija natera da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova, a podržavaju ga Velika Britanija i Hrvatska, rekao je Đurić.

„Premijer Aleksandar Vučić veoma ozbiljno razmišlja o tome na koji način posmatrati budućnost procesa dijaloga, političkog života u zemlji, možda i same vlade“, rekao je Đurić sinoć za RTS.

On je rekao da će premijer, kao i cela vlada, u narednim danima veoma intenzivno razmišljati o tome šta i kako dalje.

Đurić je rekao da ima utisak da mnogi u EU ne razumeju šta se zapravo dešava i kakva je razmera problema sa kojima se suočavamo.„Mnogi nisu verovali da ćemo, kada smo bili suočeni sa rezolucijom o Srebrenici, mi zatražiti pomoć od Rusije, pa smo je zatražili i pobedili smo, sprečili štetnu rezoluciju i da budemo označeni kao genocidni narod. Mislili su da nećemo uvesti kontramere kad je Hrvatska uvela blokadu na granici, pa smo uspeli da se izborimo“, naveo je Đurić.

On je rekao da EU treba otvoreno da kaže da li nas želi ili ne, ali da ovo što sad predstavljaju ne govori ništa dobro o željama i namerama u vezi sa učlanjenjem Srbije u EU.

U Briselu je sinoć održan neformalni sastanak premijera Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe sa evropskom komesarkom Federikom Mogerini, a Đurić je rekao da je cela delegacija u Briselu pogođena takvim razvojem događaja.

Đurić je rekao da Beograd želi da finalizuje odnose sa Prištinom i da razgovara.

„Moramo da se dogovaramo u korist svih građana, ali nemojte da tražite ni od premijera ni od srpske delegacije da rade protiv svog naroda, jer mi to nećemo“, rekao je Đurić.

Upitan da li ima nade da se sadržaj na papiru popravi, Đurić je rekao da naša delegacija ne bi bila u Briselu da ne veruje da razgovor ima smisla.

„Ali nije fer suočavati Srbiju sa novim uslovima, u ovom trenutku, kad radimo na reformama. To od onih koji se predstavljaju kao vaši prijatelji i koji vas žele kao deo svoje porodice jednostavno nije fer“, rekao je Đurić.

 


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.