Pažnja: U prodaji falš kondomi!

  Autor: Mondo Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Tržište cele Srbije preplavljeno je falsifikovanim kondomima na čijem je pakovanju naziv njihovog najpoznatijeg proizvođača.

kondomi

Kondomi spadaju u medicinska sredstva, a njihov kvalitet, efikasnost i bezbednost kontroliše Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) i izdaje dozvolu za stavljanje u promet.

Ta saznanja potvrdili su za “Alo” i u Agenciji za lekove, dodavši da ih je kompanija koja je zadužena za stavljanje kondoma u promet obavestila da su na tržištu falsifikovani primerci tog medicnskog sredstva.

“Kupljeni su na teritoriji cele republike, području Beograda i Novog Pazara. U prodaji je nekoliko vrsta (vidi okvir). Pogrešno su naznačeni rok upotrebe, zemlja proizvodnje i naziv, a na pakovanjima su i pogrešni brojevi serija i lot brojeva”, navode za list u ALIMS-u.

Prim. dr Nevenka Dimitrijević, lekar opšte medicine, kaže da pacijenti koji dobiju bilo kakav problem od korišćenja kondoma prvo dođu kod svog izabranog lekara u Dom zdravlja i to prijave

„Kondomi su najkorišćenije medicnsko sredstvo. Falsifikovani su posebno opasni po zdravlje, jer predstavljaju rizik od širenja infekcija, pa i HIV-a, alergija i neželjene trudnoće. Od izuzetne je važnosti kontrola proizvodnje i kupovine tih medicinskih sredstava.

„U svojoj praksi videla sam da pacijenti nemaju razvijenu svest za šta se sve upotrebljava kondom, a kad dobiju tegobe, najčešće smognu hrabrosti da prvo kažu nama, izabranim lekarima“, objašnjava ona i dodaje da, ukoliko lekari imaju dovoljno informacija o pacijentovom problemu, onda i mogu da mu pomognu, jer pacijenti zbog stida ne žele da idu kod drugih specijalista.

“Polno prenosive bolesti jako su opasne jer se brzo šire i nikada se ne zna ko je sledeći na redu”, upozorava dr Dimitrijević.

Kako upozoravaju u Agenciji za lekove, falsifikovana medicinska sredstva, u ovom slučaju kondomi, nisu bezbedna za upotrebu, jer nisu proizvedena po principima dobre proizvođačke prakse od ovlašćenih proizvođača niti kontrolisana od strane regulatornih tela i ne može se garantovati ni njihov kvalitet, efikasnost ni bezbednost.

“Rizik je jer nemaju efekte koje originalni kondomi obezbeđuju, što se odnosi pre svega na mogućnost dobijanja polno prenosivih bolesti, kao i rizik od neželjene trudnoće”, navode oni savetujući građanima da nikako ne koriste falsifikovane kondome, piše „Alo“.

Serijski brojevi falisfikata

Budite oprezni i čitajte šta piše na pakovanju. Prema informacijama iz Agencije za lekove, falisifikati na tržištu su:

kondom – serijski broj: 20108492 * kondom – serijski broj: TBR9057 * kondomi za produženi užitak – serijski broj: 21409262

kondom rebrasti, lot broj: PK3077  kondom ultratanki, lot broj: 21209115

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.