Pazite se, danas velika vrućina!

  Autor: Mondo Foto: Beta, Dragan Gojić

U Srbiji će se do srede zadržati sunčano i veoma toplo vreme s najvišom temperaturom do 34 do 37 stepeni, a danas se očekuje do 37 stepeni, saopštio je Hidrometeorološki zavod Srbije.

vrucina

Vetar će biti slab i umeren, u južnom Banatu ujutro i prepodne povremeno jak, južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura kretaće se od 13 do 24, najviša dnevna od 33 do 37 stepeni.

I u Beogradu će danas biti sunčano i veoma toplo. Vetar će biti slab i umeren, jugoistočni. Jutarnja temperatura biče oko 24, najviša dnevna oko 37 stepeni.

Nošenje prikladne odeće i obuće i provetravanje prostorija, saveti su portparola Hitne pomoći Nade Macura građanima, povodom veoma toplog vremena koje se danas očekuje u Srbiji.

Macura je, zbog visokih dnevnih temperatura, koje će danas u Srbiji dostizati 37 stepeni, u izjavi Tanjugu savetovala oprez u saobraćaju.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se uzimanje tečnosti i lagane hrane, boravak u hladovini, u klimatizovanim prostorijama, pored fontana i vode, polučasovne jutarnje šetnje i oprez na kupalištima.

Potrebno je uzimati niskokaloričnu hranu, nositi odeću od poroznih materijala i prirodnih tkanina, zaštititi glavu, oči i kožu od sunca i redukovati fizičku aktivnost, savetovala je, takođe, ranije Macura.

Osobe koje rade na otvorenom prostoru trebalo bi da uzimaju što više mineralne vode, a ljudi koji rade na građevinama da vode računa o mogućoj vrtoglavici i promenama krvnog pritiska, saveti su Macure.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se i nošenje boce sa vodom, osvežavanje voćnim napicima, izbegavanje izlaganja suncu u najtoplijem delu dana od 10 do 17 sati, uzimanje voća i povrća i održavanje higijene ruku i tela.

„Potrebno je što više pomoći svom termoregulacionom sistemu“, naglasila je ranije portparol Hitne pomoći.

Visoka temperatura vazduha najviše šteti hroničnim bolesnicima, koji bi trebalo da borave u klimatizovanim prostorijama i u hladovini, upozorila je Macura.

Potrebno je uzimati vitamine, minerale, natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum, mediteransku hranu, ribu, sokove, lubenice, dinje i sladoled i pažljivo postupati sa namirnicama, poručila je, takođe, portparol Hitne pomoći.

Srčani, stariji i hronični bolesnici trebalo bi da budu umereni u obavljanju fizičkih poslova, savetovala je, takođe, ranije Macura.

Srčani bolesnici i osobe, koje se preterano znoje, trebalo bi da se pričuvaju, jer kada čovek gubi tečnost i minerale, mogu nastupiti srčane aritmije, savetovala je Macura.

Pri tom ne treba konzumirati alkohol, a dobro je koristiti suncobran i lepeze, u stanovima stvarati promaju i spuštati roletne, savetovala je portparol Hitne pomoći.

Osobe, koje se vraćaju sa posla, dok čekaju prevozno sredstvo u saobraćajnom „špicu“, ne bi trebalo da stoje u mestu, nego da se kreću i šetaju, kako bi izbegli eventualni zdravstveni kolaps, poručila je, takođe, ranije Macura.

Poželjno je, prema njenim rečima, da građani, ukoliko ne moraju, ne koriste vozila javnog gradskog prevoza u vreme kada se oni koji rade vraćaju sa posla.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.