OJADILI MENJAČNICE ZA 500.000 EVRA: Samo na vrhu bile prave novčanice, ispod falsifikati!

  Autor: Kurir Foto: Nebojša Mandić
Tri beogradske menjačnice zamenile evre za 60 miliona falsifikovanih dinara, koji su bili upakovani kao da su iz banke

pare-dinar-evro-menjacnica-brojanje-para-foto-nebojsa-mandic-1389079018-423147
BEOGRAD – Grupa prevaranata opljačkala je u petak po identičnom scenariju tri beogradske menjačnice i oštetila ih za oko 60 miliona dinara! Kako Kurir saznaje, o dobro osmišljenoj akciji obaveštena je policija, koja traga za osumnjičenima.
– Sudeći po tome kako su nasamarili menjače, očigledno je reč o grupi koja je detaljno osmislila prevaru. Akcija je bila koordinirana, pa je sve izvedeno u samo jednom danu, a da je sve pripremano detaljno, potvrđuje činjenica da je ogromna količina falsifikovanog novca puštena u promet u istog dana – kaže izvor Kurira.

Brojali samo „kocke“

On navodi da je scenario bio dobro isplaniran.
– Čovek koji se predstavio kao klijent zvao je menjačnicu i tvrdio da je u banci podigao kredit u dinarima, ali da želi da novac zameni u evre. S menjačem se čak pogađao oko povoljnijeg kursa evra, najverovatnije da bi sve delovalo uverljivo – otkriva naš sagovornik.

Kad su se dogovorili oko kursa, „klijent“ je insistirao da radnik menjačnice dođe u banku kako bi se, zbog bezbednosti, transakcija obavila na sigurnom. Za to vreme prevaranti su se, da ne bi delovali sumnjivo radnicima banaka, u ekspozituri zaista raspitivali oko uslova kredita i drugih usluga. Međutim, kredite nisu podizali, već su s pripremljenim falsifikovanim novčanicama čekali žrtve.
– Kad je radnik menjačnice došao u banku, ništa nije delovalo sumnjivo. Dinari, u apoenima od dve i hiljadu dinara, bili su zapakovani u takozvanim kockama, u foliji, s povezom kako ih pakuje banka, i to u iznosima od milion, dva i pet miliona dinara – objašnjava naš izvor.

Transakcije su se odvijale brzo, pa su menjači, verujući da je novac upravo podignut sa šaltera banke, brojali samo „kocke“. Jednom od prevarenih bilo je sumnjivo što čovek kom je menjao veliku količinu novca nije tražio da prebroji novac, već je poverovao na reč da je dogovoreni iznos evra predat.

Prave samo na vrhu

– Međutim, kad je došao u menjačnicu i raspakovao „kocke“, bilo je već kasno. Prevaranti su samo na vrh stavili prave novčanice, nekoliko hiljada dinara, a sve ostalo bili su falsifikati – rekao je naš sagovornik.

Inače, novčanica od 2.000 dinara, na kojoj je portret slavnog naučnika Milutina Milankovića, najčešće se falsifikuje. Po učestalosti lažiranja slede banknote od 1.000, 500 i najzad 5.000 dinara. Ta četiri apoena, kako je navedeno, zajedno čine 99,7 odsto falsifikata gotovog novca.

(J. S. – LJ. S.)

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.