„Moderni“ zelenaši niču kao pečurke

  Autor: Mondo Foto: Istock/Getty images

„Brze keš pozajmice“, „Ne ispunjavate uslove za kredit, dođite kod nas“, „Tu smo za vaše finasijske probleme“…poruke su letaka koje građani nalaze u svojim poštanskim sandučićima. Reklama ima i na pojedinim zgradama, internetu.

novac

Iako niko sem banaka ne sme da se bavi pozajmljivanjem novca, firme koje kreditiraju pojedince, u Srbiji niču kao pečurke.

Njihova zarada nije mala – iznosi izmeđi 10 i 20 odsto. Tako za godinu dana kredit može da naraste i do 240 odsto, kolika je godišnja kamata.

Moderni ”zelenaši” nisu kao bankari koji detaljno proveravaju svoje klijente. Najvažniji dokument za ove zajmodavce je dokument o stalnom zaposlenju.

U jednoj od tih agencija su za “Večernje novosti” rekli su da je mesečno primanje garant da će klijent vratiti dug.

Novac može da se dobije u toku dana na ruke, a najkasnije sutradan. Bitno je samo da dođete kod nas u firmu i sve ćemo se dogovoriti”, kažu u agenciji.

U nekim „agencijama“ kamata od svega 1,5 odsto zvuči I više nego primamljivo, međutim,zamka se krije u proviziji koja iznosi čak 18 odsto od iznosa pozajmljenog novca.

Građanin, tako plaća mesečnu naknadu za uzete pare od 19,5 odsto. Ukoliko neko pozajmi 1.000 evra , mesečna kamata će mu biti 200 evra, a svakog sledećeg meseca dugovanja, dug se povećava za kamatu i proviziju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.