Ministarka: Evo šta je problem sa tunelima

  Autor: Tanjug/Mondo

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović potvrdila je da su dva tunela na Koridoru 11 urađena loše.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Do toga je došlo,  zbog kako kaže, korišćenja starih mašina dok je izvođač nove mašine angažovao u Rusiji.

„Preduzeće ‘Planum’ je loše uradilo dva tunela na auto-putu, a za ovaj posao će dobiti 60 miliona evra. Nisu krivi radnici već direktor Planuma koji je odlučio da u svojoj zemlji tunele radi sa starim mašinama, dok mu nove rade u Rusiji. To je nedopustivo“, rekla je Mihajlovićka za „Kurir“.

Ministarka je objasnila da „nije problem visina tunela, već što je Planum, zbog korišćenja starih mašina loše uradio betonsku kolovoznu podlogu“.

„Zato su naterani da dopreme novu mašinu koja to treba da popravi. Bukvalno će izbrusiti beton, skinuće centimetar, možda i centimetar podloge i poravnati kolovoz. Naravno, o svom trošku“, kaže ministarka.

Mihajlovićeva kaže i da je napadaju, jer pokušava da spreči pljačku na koridorima u iznosu od nekoliko desetina miliona evra, koliko će, kako tvrdi, firme tražiti za završetak radova.

Povodom informacija da će firme tražiti još nekoliko desetina miliona evra novca građana Srbije, ministarska je rekla istakla da neće dozvoliti da država potroši ni dinar više od onoga što piše u ugovoru i dodala da će zato „proveriti svaki zahtev i svaki dinar“.

„Za sve radove na auto-putu nadležni su investitor „Koridori Srbije“ i izvođač radova „Azvirt“ iz Azerbejdžana, ali problem su napravili podizvoiđači. Sada tvrde da je Azvirt sam birao ove firme, ali istina je da su Koridori znali i kvalitet i reference svih i da su davali saglasnost.

Vlada, premijer i ja niti imamo uvid u spiskove podizvođača niti možemo da se mešamo“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je posao nadzora da kontrolise radove, ali ovde nije bilo nadzora gotovo tri godine, pa je investitor radio i nadzor.

„I kada to kazem odmah odgovaraju da napadam Koridore jer sam htela da ih spojim s Putevima. Nemam nista protiv bilo koga. Gospodo, uradite posao kvalitetno u roku i nemojte da trazite dodatni novac, i nema poblema, a ne da godinu dana znate da su tuneli lose urađeni i da ćuitite“, rekla je Mihajlović.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.