Katolički vernici proslavljaju Badnji dan

 

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju danas Badnje veče, uoči Božića.
Tan2015-12-23_17322808_1

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodiće misu u Katedrali Blažene device Marije u Beogradu.
Kako je najavljeno, Hočevar će u ponoć predvoditi misu u župi Uzvišenja svetog Križa u Nišu.
Čestitajući Božić svim vernicima koji taj praznik slave 25. decembra, Hočevar je poručio da kultura naših međusobnih odnosa nije u tome da jedni druge potčinjavamo, nego da jedni druge obogaćujemo.
Dokle god svi ljudi na svim nivoima ne zažive Isusovo milosrđe prema nama samima, među nama će biti nerazumevanja, sukoba i mržnje. To je razlog zašto papa Franja toliko naglašava da pre svega treba da se molimo jedni za druge„, naveo je Hočevar u Božićnoj poslanici.
Božić, poručio je, ne slavimo zato da bismo uživali u nekom svom zatvorenom krugu, nego da bismo konačno promenili naše međusobne odnose.
„Isusovo rođenje u zemaljskoj porodici pretpostavlja dve stvari – da svako dete ima pravo na oca i majku i da svako dete može normalno da se razvija samo u društvu u kojem vladaju autentični porodični odnosi“, rekao je Hočevar.
Božić, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolicka crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.