Kako da se najjeftinije ogrejete ove zime…

  Autor: Mondo

Najniže troškove grejanja ove zime imaće domaćinstva koja se greju na drva, a biće im potrebno oko 35.000 dinara, saopštila je danas Agencija za energetiku Srbije (AERS).

Foto: Ilustracija Guliver/Getty Images/Thinkstock

Foto: Ilustracija Guliver/Getty Images/Thinkstock

„Najniže troškove energije za grejanje, prema cenama iz oktobra 2016. godine imaće domaćinstva koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama, na primer 4.280 dinara po metru kubnom, i ako imaju novije peći čija je efikasnost veća, na primer 65 odsto“, piše u saopštenju.

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste struju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.

„Za nabavku energenata ili energije koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti 125.000 dinara za električnu energiju, 112.000 dinara za propan butan gas, odnosno 95.000 dinara za lož ulje„, navodi AERS.

Nakon višestrukog smanjivanja cena, povoljno je grejanje i na prirodni gas (41.000 dinara), čija je dodatna prednost komfor koji pruža, dok su nešto viši troškovi grejanja na ugalj (44.000 do 50.000 dinara).

Ovi troškovi, kako navode, mogu biti i niži, ukoliko se koriste peći i kotlovi čija je efikasnost veća.

Veće troškove, oko 57.000 dinara, imaće domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo po ceni 5.900 dinara po metru kvadratnom i imaju peći niže efikasnosti, kao i građani koji se greju na pelet, čiji su godišnji troškovi oko 60.000, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

„Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove energije od 47.000 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija“,navodi se u saopštenju i dodaje da dopunjavanje peći korišćenjem skuplje struje samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za čak 44 odsto, na oko 67.000 dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva.

Dodaju da su u odnosu na prethodne godine niže cene gasa, lož ulja i propan butan gasa, a poskupela je struja, za koju se očekuje da će biti sve manje povoljna. Korišćenje lož ulja i propan butan gasa, kako navode, povoljnije je zbog mogućnosti vraćanja plaćene akcize.

Navedeni iznosi obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva, a ne i investicione troškove (na primer nabavku peći i ugradnju instalacija centralnog grejanja) i troškove periodičnih pregleda i održavanja.

Za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 metara kvadratnih na 20 stepeni u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kilovat časova (150 kilovat časova po metru kvadratnom je prosečna procenjena potrošnja u Srbiji).

Godišnji troškovi obezbeđenja ove količine energije iz različitih izvora, zavise od efikasnosti peći i cena energije, odnosno goriva.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.