Čuveni hrast na Koridoru 11 izgubio bitku!

  Autor: Mondo Foto: screenshot/YouTube

Legendarni hrast u Savincu kod Gornjeg Milanovca, koji je u jednom trenutku zaustavio gradnju na Koridoru 11, ipak je izgubio bitku i biće posečen da bi put prošao trasom na kojoj se drvo nalazi.

hrast (1)

Čak i ako bi država napravila zaobilaznicu hrasta, on bi ubrzo propao zbog izduvnih gasova automobila koji bi izazvali kiselost zemljišta, tvrde stručnjaci.

Najava sečenja ovog hrasta pre dve godine izazvala je veliko negodovanjelokalnog stanovništva i ekoloških organizacija zbog činejnice da je drvo bilo “svedok” života u Srbiji još iz vremena Turaka.

Međutim, pišu “Naše novine” hrasta koji se nalazi na putu Beograd-Preljina je u veoma lošem stanju, pa je doneta odlukada bude isečen kako bi preko njega mogla da bude nastavljena gradnja Koridora 11.

”Hrast neće izdržati dugo čak i ako se napravi zaobilaznica oko njega. S druge strane, to bi koštalo državu mnogo para”, kaže izvor lista iz Vlade Srbije.

I stručnjaci se slažu da obilaznica oko hrasta ne bi mnogo pomogla drvetu, koje bi se sigurno osušilo za nekoliko godina.

Goran Rodić iz Građevinsko- industrijske komore kaže da bi obilaznica bila promašen potez jer bi ovo drvo propalo.

”Hrast ima široko žilište i pitanje je da li bi iskop mogao da ga zaobiđe u da ne zakači koren. A drvo će se u svakom slučaju osušiti. Drugo, tu će prolaziti automobili I zemlja će vremenom postati kiselije zbog gasova. Mislim da ga treba iseći”, smatar Rodić.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.