Celo naselje brani teta Ružu!

  Autor: Mondo

Priča o teta Ruži, ženi koja godinama radi u lokalnoj prodavnici u koju su nedavno došli privatni izvršitelji kako bi je zatvorili, digla je na noge celo Skojevsko naselje.

ruza

Gospođa Ružica Rovčanin je sredovečna žena, bivša radnica „Pekabete“, koja od 1991. godine radi u prodavnici „Mladen“, a komšije je obožavaju i tvrde da ona stvarno ima veliku dušu što je pokazala tokom kriznih i ratnih vremena. Sada žele da joj pomognu i zaštite je od izvršitelja koji opet dolaze 20. juna kada bi trebalo da stave katanac na omiljenu prodavnicu u Skojevskom naselju koja radi punih 35 godina.

Osim što se suočava sa plenidbom stvari i privatnim izvršiteljima, Ruža živi sa ćerkom u sklopu radnje u jednoj maloj prostoriji od 20 kvadrata gde će uskoro, kako kaže, ostati bez struje, ali i krova nad glavom. Ruža je radila kao poslovođa u „Pekabeti“, ali je posle 12 godina firma uvela franšizu, koju je bila, kako kaže, prinuđena da uzme i u radnju je ušla 1991. godine.

„RUŽA JE HEROJ“
Komšije tvrde da im je Ruža mnogo pomogla tokom ratnih devedesetih kada im je davala hleb, mleko i druge namirnice “na crtu” zbog čega u njoj vide heroja velikog čoveka. To nam je i ona sama potvrdila. “Tako se rodila naša ljubav. Bila su te teška vremena i nije bilo para. Davala sam im hleb, mleko, i druge namirnice, a imala sam i cigarete, pa i prašak za veš sam davala”, rekla je Ruža, Beograđanka koju će mnogi iz Skojevskog naselja pamtiti do kraja života kao ženu velikog srca.
Njeni problemi počeli su 1998. kada su prvi put pokušali da joj uzmu radnju zato što je neko prijavio da je prodavnicu pretvorila u stan. Kada je Pekabata „pukla“, Ružica više nije morala da plaća franšizu, ali javio se novi problem – vlasnik zemljišta, odnosno privatna firma, koja preti iseljenjem i rušenjem radnje. Ona sumnja joj sve smešteno i da „zna ko želi da joj uzme radnju i iseli je“.

„Živim u tom objektu, a radila sam tu dok je još bila franšiza, a sada kad me izbace iz radnje, ostaću bez struje i vode, jer planiraju da je sruše… Prodavnica u kojoj sam ja bila u franšizi u zakupu kao radnik Pekabete je prodata trećem licu koji se za sve ove godine nije pojavio, a Pekabeta je u međuvremenu izbrisana iz sudskog registra i više ne postoji. Znam da je to čovek iz komšiluka. Ja sam uložila prigovor u decembru 2014, ali nikakav odgovor od tada još uvek nisam dobila i posle godinu dana došli su mi privatni izvršitelji, bez ikakvog objašnjenja. Niko mi nije pokazao nikakav ugovor, niti papir“, rekla je Ruža za

Njoj, kako tvrdi, niko nije rekao zbog čega tačno treba da se iseli iz radnje, ali kaže da joj je pozlilo kada je krajem maja videla privatne izvršitelje koji su krenuli da joj plene stvari, frižidere sa sladoledom i drugu robu za koju je zadužena kod dobavljača. Međutim, tada su se okupile komšije i uspele da je odbrane.

 

Celo naselje brani teta Ružu!Foto: Facebook/Podrška za teta Ružu
„Zlo mi je bilo tada, jer ljudima dugujem robu. Ne znam ni kako sam preživela taj dan kada su došli izvršitelji, ali eto, došla su deca iz komšiluka i uspela su da me odbrane od njih. Ne mogu da dozvolim da mi zaplene tuđe stvari, oni su hteli da nose robu iz frižidera, od ‘lava’, ‘jelena’, pa do Koka-kole…“, rekla je Ruža kojoj izvršitelji prete novim dolaskom 20. juna kada bi tebalo da stave „katanac“ na radnju.

Ruža je za MONDO ispričala da će ona do tada izaći iz radnje i robu vratiti nazad kako bi ispoštovala dobavljače, i čekati da vidi šta će se desiti. A do tada – komšije spremaju novu odbranu!

„Dan za zatvaranje STR Mladen je 20. jun i iskreno se nadam da će doći veliki broj ljudi da iskaže svoj stav prema celoj priči. Što se tiče stanovnika Skojevske, oni će sigurno doći kao i prošli put da odbrane Ružu“, rekao je za MONDO komšija N.Ž. koji je jedan od osnivača Facebook grupe “Podrška za Ružu” koja ima više od 800 lajkova.

On nam je ispričao da je Ruža jedna od retkih malih privatnika koju su uspeli da opstanu pored velikih trgovinskih lanaca.

„Više godina sam kao i većina mojih drugova zajedno sa njom odrastao. Podržavamo je pre svega jer je veliki humanitarac, žena koja je u doba ’90-ih godina prehranila mnogo porodica davajući im hleb i mleko, a rok za naplatu je bio ‘kad budeš imao tada ćeš dati’. Upravo iz tog razloga nekolicina nas iz naselja je pokrenula stranicu ‘Podrška za Ružu’, ali i niz akcija koja su za cilj imale jedno, saznati istinu“ kazao je Ružin komšija.

Ostaje nam da vidimo šta će se dalje dešavati, ali sigurno je da se 20. juna u Skojevskom naselju očekuje solidarnost i istina.Ruža koja živi sa ćerkom u prostoriji od 20 kvadrata, s velikom strepnjom i tugom čekaće taj dan, kada će saznati da li će ostati bez krova nad glavom.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.