„Budimki“ isekli struju! Propašće tone voća?

  Autor: Mondo Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Državnom preduzeću za preradu voća i povrća Budimki iz Požege isključena je električna energija, zbog dugovanja u iznosu od 11.900.000 dinara.

struja

Direktor Đorđe Stevanović je istakao da preti opasnost da bude uništeno zaleđeno voće i povrće u vrednosti od oko tri miliona evra.

Stevanović je objasnio da je navedeni dug „nastajao tokom dve decenije, odnosno pre i posle neuspešne privatizacije“, nakon čega su radnici sa novom upravom obnovili proizvodnju.

Direktor „Budimke“ kaže da je preduzeće plaćalo dug koliko je moglo i to u ratama od po 126.000 dinara.

“Preduzeće je trenutno u procesu privatizacije i ima zainteresovanih kupaca, a umesto da nam država pomogne u privatizaciji, ona je produžila rok za prtivatizaciju, a isključenjem struje nameće stečaj kao rešenje”, rekao je Stevanović.

Kaže da je obaveštenje o isključenju preduzeće dobilo 10. jula i da je u njemu navedeno da je rok za plaćanje osam dana, ali su, kako je dodao, predstavnici EPS-a požurili dva dana.

“Najveći problem je zamrznuto voće i povrće, čiji su vlasnici multinacionalne kompanije, koje smo jedva uspeli da ubedimo da svoju robu skladište kod nas. Vrednost te robe je tri miliona evra i mi jednostavno ne znamo šta da radimo”, rekao je direktor Budimke i naveo da je obustavljen proces proizvodnje.

“Nadali smo se uspešnoj privatizaciji, ali sada, kada država sopstvenom preduzeću isključuje struju, naša sudbina nije baš svetla. Obraćali smo se nadležnim ministarstvima i ukazivali na moguće štete, ali bezuspešno, jer nema odgovora”, dodao je Stevanović i podsetio na to da su u preduzeću angažovana 82 radnika, koji se trude da održe preduzeće.

“I pored svega, nadam se da će država hitno da reaguje i da će da pronađe rešenje za stanje u našem preduzeću, kao što je imala razumevanja za Srpsku fabriku stakla u Jagodini”, poručio je direktor Budimke.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.