Na pomolu skandal između Srbije i Hrvatske?

  Autor: Mondo Foto: MONDO, Petar Stojanović

Između Srbije i Hrvatske bi ponovo moglo doći do varnica zbog incidenta u kojem je ove sedmice u privatni stan srpskog diplomate u Zagrebu upao hrvatski policajac – pišu „Večernje novosti“.

zagreb-v
Hrvatski policajac je u utorak uveče upao nenajavljen i bez ikakvog odobrenja u stan srpskog diplomate u ambasadi u Zagrebu i to dok ovaj diplomata nije bio u njemu.
Izvori lista navode da otpravnik poslova Ambasade Srbije u Zagrebu Bosa Prodanović nije dobila zvanično objašnjenje hrvatskih vlasti o razlozima upada policajca u stan srpskog diplomate.

Prema informacijama lista, Ambasada Srbije u Zagrebu već je zbog ovoga uputila protest hrvatskom ministarstvu spoljnih poslova.

Hrvatski policajac je ovim postupkom povrijedio Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima, u kojoj je navedeno da „privatni stan diplomatskog agenta uživa istu nepovredivost i zaštitu kao i prostorije misije“.

U kabinetu hrvatskog ministra spoljnih poslova kažu da nemaju informacije o tom incidentu.

Ovo nije prvi put da srpske diplomate doživljavaju neprijatnosti u Hrvatskoj, pošto je pre dve godine napadnut srpski konzulat u Rijeci, oštećena dvojezična tabla i slomljen prozor, a prošle godine su hrvatski carinici pretresali vozilo Vlade Srbije, u kojem je bio poslanik Miodrag Linta, koji ima diplomatski pasoš.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.