Crna Gora: Selfi iz operacione sale izazvao buru

  Autor: Mondo Foto: facebook/printscreen

Hirurg zaposlen u Kliničkom centru Crne Gore Aleksandar Filipović objavio je na svom Facebook profilu fotografiju iz operacione sale, na kojoj se, kako se čini, vidi pokriveni pacijent i pet članova medicinskog tima.

selfi

Jedan od članova medicinskog tima je i dr Filipović koji na rukama nema sterilne rukavice, piše „Dan.“

Može se zaključiti da je fotografija nastala nakon ili tokom hirurške intervencije u operacionoj sali, jer se na stolu vidi ukrvavljena vata.

Jedan od komentara na fotografiju koju je objavio dr Filipović glasi: „Doktore, doktore…. „You are breaking sterility”. Gde su sterilne rukavice, a? Da ne pominjem fotografa u hirurškoj sali, he he he … Operacija uspela… Pacijent umro“.

Jedan od Filipovićevih prijatelja na to je prokomentarisao „Ajde, Tanja, nijesmo u Kanadi. Milo je zabranio ulaz u Crnu Goru svim ‘bakterijama’ tako da kod nas nema infekcija.“

Na komentare Filipović je odgovorio „ada ja se kupam svako jutro, a perem ruke svako drugo. Moj procenat infekcije je jedan promil“, dodajući takozvani „smajli.“

Filipović juče nije odgovarao na poruke poslate povodom objavljene fotografije.

U Kodeksu medicinske etike i deontologije navodi se da lekar vrši svoj poziv prema svojoj savesti, u skladu s Kodeksom lekarske etike i čovečnosti. Navodi se da moraju savesno obavljati svoj poziv i da u izvršavanju profesije uzvrate ukazano poverenje.

U delu „Dužnosti prema pacijentima“ navodi se da ljekari obavljaju svoj posao stručno i etički besprekorno.

„Bolesnike ne sme iskorišćavati niti emotivno, niti telesno, niti materijalno. Svako medicinsko lečenje mora biti propraćeno poštovanjem ljudskog dostojanstva, ličnosti, volje i prava pacijenta na samoopredjeljenje“, navodi se u kodeksu.

Navodi se da će u toku lečenja ljekar sprovoditi samo one dijagnostičke postupke koji su nužni za pouzdanu dijagnozu, i samo ono lečenje koje je u skladu s provjerenim standardima savremene medicinske nauke.

„Postupak s bolesnikom mora biti racionalan“, piše u Kodeksu lekarske etike.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.