„Bili protiv nezavisnosti CG, sada su uz proteste“

  Autor: B92 Foto: Beta, AP

Crnogorski premijer Milo Đukanović ocenio je da se preko poslednjih dešavanja u Crnoj Gori vodi ozbiljna strateška borba za i protiv širenja NATO-a na Balkan.

 

3486154285625e9d841cb4385894198_v4_big

Đukanović je u intervjuu Federalnoj BiH televiziji ocenio da su „svi napori onih koji su protiv širenja NATO-a, sada usmereni na prostor Crne Gore“.

„Ovde se vodi zapravo jedna ozbiljna strateška borba, a to je borba NATO-a koji ima ambiciju da svoje vrednosti širi dalje na prostoru Balkana, na prostoru Evrope, i one politike koja se zapravo protivi daljem širenju NATO-a i koja u širenju NATO-a vidi opasnost po sebe“, naveo je on.

Đukanović je rekao da je cilj protesta opozicionog Demokratskog fronta (DF) da se zaustavi put Crne Gore ka članstvu u NATO-u i naveo da ih u tome podržavaju „strukture iz bližeg i daljeg međunarodnog okruženja“.

U tom kontektu pomenuo je „velikosrpske krugove iz Beograda“, okupljene oko, kako je rekao, „određenih društvenih centara moći, poput Srpske pravoslavne crkve“.

Đukanović je naveo da su ti „centri moći nekada stajali protiv nezavisnosti Crne Gore“, a da danas „vrlo otvoreno podržavaju proteste u Crnoj Gori sa namerom da dođe do smene vlasti, da dođe do preispitivanja državno-pravnog statusa Crne Gore i da se, ako je moguće, Crna Gora vrati u sferu interesa i sferu uticaja i upravljanja tih velikosrpskih krugova iz Beograda“.

Međutim, Đukanović je takođe istakao da organizatore protesta i atake protiv suverenosti Crne Gore ne podržava zvanična politika Srbije.

Crnogorski premijer je ocenio i da je zvanična Moskva saopštenjima podrške „organizatorima proteta“, „indentifikovala i svoje ciljeve, a to je zaustavljanje Crne Gore na putu članstva u NATO“.

Zaključio je da svako „ko misli da može da prepusti Balkanu neku alternativu van procesa evropskih i evro-atlantskih integracija, podcenjuje naš kapacitet destabilizacije koja nikada nije samo destabilizacija jedne od država Balkana, to je, dopadalo se to nekome ili ne, destabilizacija Evrope“.

Crna Gora početkom decembra očekuje odluku ministara NATO-a u vezi sa pozivnicom za članstvo.

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.