MOK nije suspendovao Rusiju, odlučuju savezi!

  Autor: Mondo

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nije suspendovao ruske sportiste sa ovogodišnjih Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, ali će konačnu reč dati pojedinačni sportski savezi.

Rusija-doping-Rio-2016-Olimpijske-igre

Foto: AP/Patrick Semansky, file

Odluka je doneta!

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je na današnjoj sednici doneo odluku da ne suspenduje ruske sportiste zbog „doping skandala“, kao ni ruski Olimpijski komitet, ali će konačnu odluku o suspenziji doneti pojedinačni sportski savezi.

Do početka Igara ostalo je još samo 12 dana…

Predsednik MOK-a Tomas Bah potvrdio je da sportistima koji su bili pozitivni na doping kontroli, čak iako su je „odslužili“, neće biti dozvoljen nastup, ali da međunarodne sportske federacije mogu da zabrane ili dozvole učešće ruskim takmičarima u pojedinim sportovima.

To praktično znači da svaki od 321 ruskog sportiste, koliko ih je prijavljeno za Igre u Riju, mora da dobije potvrdu da je „čist od dopinga“.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) suspendovala je ranije ruske atletičare iz svih svojih takmičenja, uključujući i Olimpijske igre. Rusija se žalila Sudu za sportsku arbitražu (CAS), ali je ta žalba odbijena.

MOK je razmatrao pravne mogucnosti o suspenziji celog ruskog tima, nakon što je istražitelj Svetske antidoping agencije (WADA) Ričard Meklaren podneo svoj izveštaj.

Takođe, svaki ruski olimpijac koji dobiju dozvolu za učešće na Igrama, kako se navodi, biće podvrgnut „rigoroznim, vantakmičarskim kontroloma“, te da će nedostupnost bilo kog takmičara, u bilo kom trenutku, automatski značiti njegovu diskvalifikaciju sa Olimpijskih igara.


U njegovoj istrazi optuzen je drzavni vrh Rusije da je sprovodio i nadgledao doping sportista.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.