Istorija će pamtiti 2015. i Marinine lavice!

  Autor: Mondo Foto: Aniko Kovacs/MTI via AP

Koliki je uspeh naša reprezentacija ostvarila na Eurobasketu pokazuju i svi rezultati ženskih selekcija ovdašnjih država. Još od kraljevine!

serbia-eurobasket-2015-women-
Izabranice Marine Maljković ostvarile su u Budimpešti rezultat za pamćenje, plasiravši se u veliko finale Eurobasketa. Tim podvigom, postale su prva srpska reprezentacija koja će se posle raspada SFRJ vratiti u zemlju sa medaljom.

I po tome će ostati zauvek upamćene.

Naravno da Srpkinje neće stati na ovom rezultatu i naravno da će pokušati da i u meču za titulu podignu trofej i da tako izbore direktan plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, što bi takođe bio senzacionalan uspeh.

Ipak, pre priče o finalu, neophodno je konstatovati:

Ženske reprezentacije svih Jugoslavija (uključujući i predratnu), Srbije i Crne Gore i same Srbije, kao i bilo koje Ex-Yu države, NIKAD nisu stigle dalje od Marininih lavica ovog leta!

Ženska „A“ selekcija nekadašnje države takmičila se na kontinentalnom nivou još u doba kraljevine. Međutim, ni tada, ni u doba posleratne Jugoslavije, ni na jednom velikom takmičenju nije stigla dalje od plasmana u finale.

Najveća dostignuća devojaka u tada plavim dresovima bila su bronza na Olimpijskim igrama (OI) 1980, kao i srebra na OI 1988, Svetskom prvenstvu 1990. i evropskim prvenstvima 1968, 1978, 1987. i 1991.

Dakle, ako bi u nedelju postale prvakinje Evrope, Marinine devojke osvojile bi sjajniju medalju od svih odličja ženske jugo i srpske košarke!

Ovo je nešto neverovatno za košarku u Srbiji„, poruka je selektorke Maljković iz Budimpešte.

Njene igračice su već napravile istorijski podvig. U nedelju, protiv Francuskinja, pokušaće da stave pozlatu na sve što je ova generacija uradila prethodnih godina, još od Eurobasketa 2013, preko Svetskog prvenstva u Turskoj 2014.

Devojke, srećno!


loading...

1 komentar

  1. Jeneva

    21. jula 2016. at 11:57

    Lets not get too carried away with common sense Paul.The exemption is only for paying pedicap passengers. It seems being a passenger is infinitely more safer when money changes hands. If it doe8n&#s217;t, then it is clearly dangerous enough to require a helmet.Dave

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.