Irvingu „puklo“ koleno – kraj sezone i operacija!

  Autor: Mondo Foto: Ezra Shaw/Getty Images Sport

Da li je ovo presudna vest za ishod finala NBA lige? Pokazaće mečevi koji dolaze.

kyrie-irving-kajri-irving-povreda-injury
Šteta, velika šteta za sve ljubitelje košarke!

Klivlend Kavalirsi u prvoj sezoni u kojoj su se „skupili“ i namerili na velike rezultate, pretrpeli su treći veliki gubitak – posle Andersona Varežaa i Kevina Lava, povredu koja znači „kraj sezone“ doživeo je i Kajri Irving.

Tako je debitantu u NBA ligi na mestu trenera, Dejvidu Blatu, uoči finalne serije sa Golden Stejt Voriorsima, od „Big 3“ kombinacije ostao samo – Lebron Džejms!

Irving je u prvi plejof u karijeri ušao sa bolovima u levom kolenu, a onda je u prvoj utakmici finala, u noći između četvrtka i petka, prvi put posle mesec dana proveo više od 40 minuta u igri i doživeo tešku povredu – pregled magnetnom rezonancom pokazao je da je „Uncle Drew“ zaradio naprsnuće patele, odnosno najveće kosti u kolenu – čašice.

To znači da će morati na operaciju, a potom da će pauzirati tri, do četiri meseca.

Ovo je loša vest i za Irvinga, i za Kavse, i za fanove NBA lige, ali svakako bolja varijanta od kidanja ukrštenih ligamenata. Ipak se radi o povredi kosti, koja brže i „sigurnije“ zarasta od povrede tetiva.

Da li se Irving povredio zbog toga što su ga Kavsi primoravali da igra tokom celog plejofa, uprkos konstantnim bolovima u kolenu? Teško je reći, ali je očigledno da nije bio spreman na 44 minuta u igri, jer je propustio nekoliko mečeva u borbama sa Boston Seltiksima, Čikago Bulsima i Atlanta Hoksima, igrao je i pod blokadama, a onda je dva minuta pre isteka produžetka u Ouklendu ostao da sa bolnom grimasom na licu kada je pokušao da promeni pravac i ritam u duelu sa Klejom Tompsonom.

I tu u prvi plan dolazi priroda povrede, jer lekari navode da do preloma patele najčešće dolazi prilikom pada na prednji deo kolena, ali i prilkom snažne kontrakcije kvadricepsa butine, kao i udarcem u prednji deo kolena. Statistički podaci pokazuju da prelomi patele predstavljaju otprilike 1% svih preloma kostiju na telu.

S obzriom na to da Irvinga niko nije udario u koleno i da nije pao na prednji deo kolena, najverovatnije je čašica pretrpela preveliko opterećenje zbog već preopterećenih butnih mišića, koji se vezuju direktno na ovu kost.

Bilo kako bilo, Blat će morati da nađe način da zameni strelca 21,7 poena po meču, koji je ubacivao 41,5 odsto trojki ove sezone. Deo posla pašće na Metjua Delavedovu, a deo na beka Imana Šamperta.

Druga utakmica je u nedelju, Golden Stejt vodi 1:0.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.