Znate li šta je tenoreksija?

  Autor: B92 Foto: Thinkstock

Tenoreksija je nova opasna zavisnost – zavisnost od preplanulog tena!

 

100036949955e42e7d911b4597469383_v4 big

Tople avgustvovske večeri u Madridu veliki broj ljudi provodi u solarijumima, jer se čak i u sunčanoj Španijij želja za preplanulim tenom pretvara se u zavisnost.

Glavni grad Španije ima 2749 sunčanih sati godišnje, po tamošnjem meteorološkom zavodu. To međutim studentkinju Makarenu Garsiju neće odvratiti od UV zračenja u solarijumu.

„Mojoj porodici se se ne sviđa, govore mi da nije zdravo… ali oni žive pored plaže. Ja radim u gradu i isto želim biti preplanula“, rekla je Garsija na izlasku iz solarijuma u centru Madrida.

U tome nije jedina. Hose Manuel Rodrigez, 36-godišnji plesač dolazi u salon tri puta nedeljno. On želi da zadrži svoju preplanulost tokom cele godine.

Izraz tenoreksija je nastala spajanjem engleske reči ten (preplanulost) i naziva za bolest upadljivog gubitka težine, anoreksije.

Tenoreksija je telesna zavisnost, poput anoreksije. Kao što anoreksičar nije nikada sam sebi dovoljno mršav tako ni tenoreksičar nije nikada zadovoljan preplanulom bojom svoje kože, navode stručnjaci.

Preterano izlaganje suncu može, međutim, da dovede do pojave tumora kože, ružnih fleka, opekotila i drugih patologija, upozoravaju stručnjaci.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.