Zašto bi trebalo da jedemo i koru banane

  Autor: Mondo Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Kora banana obično ima „ulogu“ u komedijama, kada se na nju neko pokliz, ali ima ulogu i poboljšanju zdravlja.

Banana

Iako to verovatno niko od nas ne radi, bananu bi trebalo pojesti celu – unutrašnji deo koji inače jedemo, ali i koru.

Verujemo da vam žuta kora banana nije baš privlačna za jelo, ali je vredna malo „muke“ – u kori se nalaze kalijum, magnezijum, hranljiva vlakna.

Osim toga, kora banane sadrži triptofan, ključnu supstancu za proizvodnju serotonina – supstance koja pomaže u prevenciji i borbi protiv depresije, a pomaže i da bolje spavamo.

„Kora banane takođe sadrži dijetetska vlakna koja pomažu u regulisanju nivoa holesterola u krvi,“ kaže dr Ana Daniels iz Britanske nutricionističke asocijacije.

„Kora mnogih voćki bogata je vitaminima i mineralima zato što je izložena sunčevoj svetlosti dok raste.“

Dr Daniels dodaje da kora banane sadrži i karotenoide, a naročito je bogata luteinom, antioksidantom koji štiti oči od oksidativnog stresa.

Stručnjaci su saglasni u tome da je kora banane zdrava i da bi je trebalo jesti, ali kažu i da ukus nije baš najprijatniji. Da bi bilo ukusnije, savetuju da sačekate da banana dobro sazri kako bi bila slađa.

Ako baš ne želite da pojedete koru, stručnjaci savetuju da isečete celu bananu, sa korom, kuvate je desetak minuta, procedite i popijete kao čaj.


Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.