Važno je: Ne ulazite u pregrejan automobil!

  Autor: Mondo Foto: iStock

Temperatura u automobilu (i sa otvorenim prozorima) može da dostigne čak 50 stepeni Celzijusa, a samo deset minuta u toj „sauni“ može da izazove topolotni udar!

automobil-na-suncu

Toplotni udar, usled kratkog boravka u automobilu koji je stajao na sunčanom mestu, može da izazove gubitak svesti pa čak i smrt, naročito kod dece. Ovakvi slučajevi kod nas su veoma retki, ali opasnost uvek postoji, pa čak i ako se dete samo nakratko ostavi u autu.

Prema studiji objavljenoj u časopisu „Pedijatriks“, čak i po relativno hladnom danu, kada spoljna temperatura ne prelazi 20. podelak, u kolima se, za samo sat vremena, temperatura podigne na 47 stepeni celzijusa.

Dr Dragana Matić, načelnica Službe opšte medicine u beogradskom Domu zdravlja „Vračar“, kaže da su na tako visokoj temperaturi naročito u opasnosti deca.

„Tada se krvni sudovi ubrzano šire, a krv se kreće ka periferiji. Krvni pritisak naglo pada, mozak i srce nisu dovoljno prokrvljeni, i ne dobijaju dovoljno kiseonika. To izaziva nesvesticu, magljenje pred očima i gubitak svesti.“

Doktorka Dragana Matić savetuje i da se deci obezbedi hladovina u kolima, i spreči prodor sunčevih zraka kroz automobilsko staklo: „Decu treba češće pojiti vodom, hladiti ih po rukama, vratu i licu, i praviti češće pauze tokom vožnje, naročito ako se ide na duže putovanje„.

Ista opasnost preti i odraslim osobama koje ulaze u parkirani vreo automobil. Ubrzana dilatacija krvnih sudova dovodi do naglog pada pritiska čak i kod hipertenzičara, javlja se dehidratacija, kod starijih i osetljivijih – moždani udar ili smrt.

tudija Majo klinike iz 2010. godine pokazala je da je 231 dete koje je umrlo u parkiranom automobilu imalo temperaturu tela od 42 Celzijusova stepena.

Da bi se prevenirali ovakvi nesrećni slučajevi, pregrevanja i toplotni udari, stručnjaci savetuju da se deca nikada, ni na minut, ne ostavljaju u automobilu, čak i ako su prozori otvoreni, ili je u autu upaljena klima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.