Upozorenje: Ovo može da promeni tvoj način ishrane

  Autor: Mondo Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Ovaj tekst može radikalno da utiču na tvoj način ishrane, kaže psiholog Univerziteta Oksford, Čarls Spens, koji je otkrio neke zanimljivosti u vezi sa hranom.

hrana-kolac-jelo-uzivanje (1)

Skuplja hrana nam je ukusnija

Dokazano je, verovali ili ne, da namirnice koje skuplje platimo ocenjujemo kao ukusnije. Najbolji primer za to je vino. Takođe, teži escajg čini da više uživamo u hrani, pa nam se tako čini da je kiselo mleko, na primer, kremastije i gušće ako ga jedemo težom kašičicom. Čak i zvuci u restoranima mogu da utiču na to šta će gosti više naručivati:  uz klasičnu muziku se biraju skuplja jela,  a glasna „moderna“ muzika, povećava prodaju bezalkoholnih pića.

Uz TV pojedemo više

Ovo verovatno već znate, ali evo još nekoliko zanimljivosti u vezi sa tim. Ukoliko jedete kokice kada gledate flim, kod kuće ili u bioskopu, poješćete duplo više nego da ste ih grickali tokom šetnje, na primer.

I boja tanjira utiče na apetit

Ispostavilo se da su crveni tanjiri najbolji ako ne želite da se prejedete, kao i plavičasto osvetljenje u prostoriji u kojoj obedujete. Takođe, od prekomernog unosa hrane sačuvaće vas i manji kontrast između boje hrane i tanjira, stola, zidova… Čak se više popije iz čaše koja je u boji, nego iz providne.

Ako jedete u društvu…

… u društvu jedne osobe pojedemo 35 odsto više, a kada smo za stolom sa dve ili tri osobe pojedemo 75 odsto više.

Nemojte vi da rezervišete restoran

Ako želite da pojedete manje, pustite druge da odaberu i rezervišu restoran umesto vas. Dokazno je – osoba koja je odlučila u koji restoran će se ići pojede i popije više  od onih koji su u restoran došli kao pratnja.

Vino…

Uz prigušeno crveno osvetljenje u restoranu popijemo više crvenog vina nego belog. Zapravo, popijemo više alkohola uopšte kada lokal nije svetao.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.