Sedite sa prekrštenim nogama? Evo zašto je to loše

  Autor: B92/Zadovoljna.hr Foto: Thinkstock

Sedenje sa prekrštenim nogama je najčešća je poza žena u toku dana.

291712273576a9301e62c1346197382_v4 big

Foto: Thinkstock
Međutim, elegantno sedenje usko je povezano s brojnim promenama u telu koje nikako ne idu u korist našem zdravlju.

Predstavljamo 3 dobra razloga da ovu naviku svedete na minimum:

Povišava se krvni pritisak

Brojna istraživanja povezala su sedenje sa prekrštenim nogama s povišenim krvnim pritiskom. Čak i ako nemate problema s pritiskom možete osetiti promene koje negativno utiču na cirkulaciju.

Naime, kada prebacite nogu preko noge pritisak na donji ekstermitet šalje veću količinu krvi u grudi, odnosno prema srcu zbog čega krvni pritisak raste.

Uzrokuje bolove u kukovima i leđima

Osobe koje često drže nogu prebačenu preko noge s vremenom mogu osetiti značajne bolove u leđima. Bolovi se javljaju uzročno-posledično, a povezani su s položajem karlične kosti.

Naime, tokom sedenja sa prekrštenim nogama karlica zauzima neprirodan položaj pa se pomera ka napred ili u stranu. Položaj karlice veže se za leđni mišić koji se zateže i koči pa može izazvati snažne bolove u donjem delu leđa i kukovima.

Deluje na proširene vene

Sedenje sa prekrštenim nogama značajno povećava šanse za razvoj proširenih vena. Iako je nastajanje vena najuže povezano s genetikom, prekrštanje nogu tokom dana vrši pritisak na vene koje su prepune sitnih žilica i kapilara.

Pritisak na iste ubrzava protok krvi koji proširuje vene i menja njihov oblik zbog čega one postaju otečene i vidljive, što dugoročno može postati veliki problem.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.