Saveti lekara: Kako da preživite vrele dane

  Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Očekuju nas vreli letnji dani, a naši lekari imaju nekoliko saveta da biste ih lakše preživeli.

lepo-vreme-leto-mondo-stefan-stojanovic-46

 Uzimanje tečnosti, lagana ishrana, adekvatna odeća, izbegavanje alkohola, smanjen unos kafe, tuširanje i zaštita od sunca, saveti su stručnjaka Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“, povodom veoma toplog vremena koje se očekuje.

Tuširajte se ili kupajte u rashlađenoj vodi,stavljajte i hladne obloge, peškire, sunđere, kupke za stopala, navedeno je u saopštenju „Batut“.

Lekari preporučuju nošenje lagane, komotne odeće od prirodnih materjala svetlih boja, a prilikom izlazka napolje, neophodan je šešir ili kapu sa širokim obodom i naočare za sunce.

Redovno treba unositi tečnost, pre svega vodu, a eliminisati alkohol i smanjite unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića.

Takođe treba češće konzumirati hranu, pri čemu treba izbegavati namirnice sa visokim sadržajem proteina.

Novorođenčad, odojčad i deca uzrasta do četiri godine posebno su osetljiva na visoke temperature vazduha, pri čemu često ne ispoljavaju brzo znake i simptome kao odrasli. Zbog toga deci treba obući pamučnu odeću svetlih boja koja nije tesna, a bebama je dovoljna pelena i benkica bez rukava. Bebe i mala deca neće vam reći da su žedni, zato je veoma važno da im redovno dajete vodu.

Tokom toplotnih talasa bebama koje doje biće potrebni dodatni podoji, a između podoja, može im se ponuditi voda u kašičici.

Bebe i decu za vreme toplotnog talasa ne treba izvoditi napolje, a ako se izvode, to treba činiti isključivo u ranim jutarnjim ili večernjim satima.

Tokom izlaska, bebe i decu uzrasta do godinu dana uvek treba držati u hladovini uz odgovarajuću zaštitu od sunca, što podrazumeva pamučnu široku garderobu koja ne steže, svetlih boja, šeširić, kremu sa zaštitnim UV faktorom.

Deci staroj godinu dana i starijoj mogu se ponuditi komadi zaleđenog voća, na primer lubenice koje mogu da sisaju i tako unesu dodatno tečnost i istovremeno se rashlade.

Redovno provetravanje prostorija u stanu je najbolje u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, a u najtoplijem delu dana treba zatvoriti prozore, spustiti roletne da bi se stvorila prijatna hladovina.

Oni koji koriste ventilator nikada ne treba da ga usmere direktno ka sebi, a oni koji koriste klima uređaj, treba da temperaturu u stanu ne bude ispod 24 stepeni Celzijusa.

Što se tiče putovanja, na put treba krenuti u ranim jutarnjim satima, zaštititi prozorska stakla auta tamnim folijama ili zastorima, da bi se sprečio kontakt sa sunčevim zracima.

Ne treba prekrivati stolicu za bebe peškirom ili pamučnim ćebetom jer to sprečava kretanje vazduha, savetuju lekari i dodaju da tokom putovanja treba praviti česte pauze i obezbediti dovoljan unos vode, piše u saopštenju Instituta „Batut“.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.