Ovo je nešto najgore što možete da uradite kada se probudite

  Autor: B92 Foto: Thinkstock

Kako vam počne jutro, takav će vam biti ceo dan.

737863308575f0eeae47e5629833538_w640

Doručak je najzdraviji obrok u danu. S njim pokrećemo organizam i pripremamo ga za naporne sate koji su pred nama. Ako želite da imate energiju ceo dan, ovo nikako nemojte da uradite kada se probudite!

Ovakve vrste doručka će vam usporiti metabolizam i naraviti problem tokom celog dana, čak i da do kraja dana jedete zdravo nećete uticati preterano na krajnji ishod, a to je gojenje! Razlog tome je što će vam ova hrana usporiti metabolizam totalno tokom narednih 12 sati i napraviti vam problem u telu.

1. Voćni sokovi i jogurti

Iako na njima piše kako su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak na prazan stomak trenutno će vam dati energije, ali vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrednost.

Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave i obogatite ga činijom žitarica. Isto važi i za voćne jogurte tako da radije odaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog hleba i marmelade.

2. Pekarski proizvodi

Peciva, krofne i ukusni smotuljci od testa koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni i zasitni, ali isto tako ovi proizvodi često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera što i nije dobra kombinacija za početak dana.

Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato testo je masno, teško varljivo i siromašno nutritivnim vrednostima koja su vašem organizmu preko potrebna za normalan rad. Akovolite ujutru da pojedete pecivo, odaberite ono od celih žitarica pa ga začinite mlečnim namazom ili maslacem i marmeladom.

3. “Zidarski”’ doručak

Zidarski doručak podrazumeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja, beli hleb ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite teški fizički posao, ovakav doručak vašem telu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško variti.

Velike količine nezdravih masnoća završiće u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Volite li ujutro pojesti jaje, najbolje bi ga bilo skuvati i kombinovati uz krišku prepečenog hleba i čaj.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.