Neverovatne posledice: Unošenje ovoga u organizam je strašno štetno za žene

  Autor: B92/Novosti Foto: Thinkstock

Ispijanje kafe može da izazove širenje krvnih sudova u grudima, što dovodi do otoka i bola.

15464234185741bc41d24d5377077567_w640

UOBIČAJENA jutarnja šoljica kafe ima veći uticaj na organizam nego što se misli. To se pre svega odnosi na žene, i na potencijalne negativne posledice na njihovo zdravlje.

I pored mnogobrojnih dokazanih pozitivnih efekata kofeina iz omiljenog napitka, kafa može da izazove i pojača niz tegoba.

Da je kafa „problematična“ otkrili su i istraživači sa Djuk univerziteta. Oni su ustanovili da ispijanje kafe može da izazove širenje krvnih sudova u grudima, što dovodi do otoka i bola. To se ne odnosi samo na dane pred menstruaciju, već i na ostale dane nevezano za ciklus.

NABREKLE GRUDI

Posebno u vreme PMS-a bolna otečenost grudi je izražajnija kod žena koje piju više kafe. Takođe, studija je pokazala i da su žene koje su prestale s navikom ispijanja kafe imale znatno manji bol u grudima tokom predsmesntrualnog perioda nego dok su pile kafu.

PMS SIMPTOMI

U jednoj drugoj studiji Univerziteta u Oregonu, pijenje kafe povezano je sa intenzitetom predmenstrualnih simptoma. Tačnije, što više kafe žene piju, to više imaju ozbiljnije i intenzivnije PMS simptome. Veza između kofeina i PMS nastaje zbog činjenice da kofein izaziva anksioznost, što istovremeno povećava nivo stresa. Pošto je stres poznat kao uzročnik intenzivnijih simptoma u PMS-u, žene koje piju kafu moraju da smanje unos ili potpuno izbace kafu, barem tokom dana pred menstruaciju.

FIBROCISTIČNE GRUDI

Žene koje imaju fibrocistične grudi često imaju bolne i osetljive dojke, pogotovo oko ciklusa. Ovo neujednačeno, čvornato tkivo grudi ispunjeno je vodenim cistama, ali se ne povezuje nužno s rakom dojke. Ipak, takve grudi su veoma osetljive na hormonske promene, zbog čega dolazi do bola u grudima. Nažalost, ispijanje kafe može da pogorša ove tegobe, baš kao i čokolada. Iako kafa i čaj ne moraju nužno da izazovu bol u grudima, neke studije su pokazale da izbacivanjem kofeina može znatno da se umanji osećaj bola u grudima, pogotovo kod žena koje imaju fibrocistične grudi.

NETAČNI NALAZI MAMOGRAFIJE

Postoji i uska veza između pijenja kafe i mamografa. Prema američkom Programu kontrole cervikalnog kancera i raka dojke, svakodnevno pijenje kafe smanjuje mogućnost dobijanja tačnih rezultata na mamografu. To je zato što kofein stvara ciste koje mogu da podsećaju ili čak zaklone kancerogene lezije. Dodatno, uzimanje kofeina povećava osetljivost u grudima, čime procedura mamografije može da bude bolna.

DEPRESIJA

Doktor Brus Vajld, u svojoj knjizi The Antioxidant Prescription: How to Use the Power of Antioxidants to Prevent Disease and Stay Healthy for Life, naveo je istraživanja koja su pokazala da smanjenje unosa kofeina i šećera kod depresivnih osoba poboljšava raspoloženje. Kofein utiče na neurotransmitere koji prenose dopamin. Kofein povećava količinu dopamina na sličan način kao što to čine heroin i krek. Njegov učinak je puno slabiji, ali mehanizam je isti. Naučnici sumnjaju da je ta povezanost sa dopaminom ono što utiče na zavisnosti od kofeina.

NEPLODNOST

Svakodnevno konzumiranje više od dve šoljice kafe povezano je sa oboljenjima jajovoda i endometriozom, a obe bolesti mogu da dovedu do neplodnosti. Svega jedna do jedna i po šoljica kafe dnevno usporava začeće kod žena koje pokušavaju da zatrudne. Neka istraživanja su pokazala da jedna šoljica kafe dnevno upola smanjuje šanse za začeće, mada su druga istraživanja navela da je za to ipak potrebno piti od dve do tri šoljice kafe. Iako nisu sva istraživanja složna po pitanju uticaja kofeina na plodnost, lekari koji se bave prirodnom medicinom savetuju ženama koje žele da ostanu u drugom stanju da prestanu da piju kafu.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.