Naučno dokazano zašto treba ići na more

  Autor: Mondo Foto: Giphy

Ne trebaju nam naučna istraživanja da bismo shvatili koliko nam more i plaža prijaju, ali su se neki stručnjaci ipak bavili tim prirodnim lepotama i evo šta su otkrili…
ezgif.com-resize

Novo istraživanje je pokazalo da nam je dovoljno samo nekoliko dana gledanja u plavo more da bismo se oslobodili stresa, a ako se i malo bućnemo, opstićemo se još više.

Istraživanje je sprovedeno na Novom Zelandu, u Velingtonu, bavilo se pitanjem – kako na stanovnike deluje samo blizina mora, a kako i kada gledaju u more i kupaju se. U obzir su uzeti svi bitni faktori: starost, pol i životni standard.

Ustanovljeno je da život kraj mora poboljšava mentalno zdravlje ljudi, ali i da su efekti još bolji ako se to more „koristi“, makar samo za uživanje u pogledu.

Naučnici kažu da je razlog to što naš mozak može lakše da obradi slike koje potiču iz prirode, i na taj način se manje zamara, što povoljno utiče na naše mentalno zdravlje.

Još kada se slici dodaju ton i miris: zvuci talasa, miris vode i zelenila, učinak je poptun.

Dakle, imajte ovo u vodu kada budete razmišljali kako ćet provesti ovo leto. A dok se ne spakujete, uživajte u ovom videu:

Izvor: YouTube

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.