Namirnice uz koje ćete lakše zaspati

  Autor: Mondo Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Ako vas muči nesanica, ove namirnice mogu da vam pomognu.

Spavanje-zena-krevet

Konzumiranje pojedinih namirnica koje su bogate ugljenim hidratima, melatoninom, aminokiselinom triptofanom, magnezijumom ili kalijumom, pomoći će vam da brže utonete u san.

U bananama, krompiru, lešnicima, mahunarkama, pronaći ćete i vitamin B koji će poboljšati sposobnost vašeg tela da reguliše lučenje triptofana i proizvodi više serotonina – dva sastojka vrlo važna za regulaciju sna.

Triptofan opušta i poboljšava raspoloženje, dok je magnezijum odgovoran za relaksaciju mišića, što dovodi do opuštanja i pomaže u borbi protiv stresa.

Ugljeni hidrati oslobađaju više triptofana koji podstiče lučenje hormona serotonina i melatonina u mozgu, hormona zaslužnih za san. Zbog toga ćete se nakon obroka bogatih ugljenim hidratima osećati pospano.

San na oči pre će doći i ako za večeru konzumirate hranu bogatu proteinima, piše „Alternativa za vas.“

Najbolji obrok pre spavanja je onaj koji sadrži i jedno i drugo, odnosno i ugljene hidrate i proteine, ističu u najvećoj američkoj organizaciji za istraživanje sna National Sleep Foundation.

Višnje

Ovo koštunjavo voće jedna je od retkih namirnica koje sadrži melatonin koji kontroliše unutrašnji sat, odnosno ciklus buđenja i spavanja. Kako se u nama povećava nivo melatonina, pospaniji smo, pa je potrebno manje vremena da utonemo u san. Raznim istraživanjima otkriveno je kako ispijanje čaše soka od višnje može znatno poboljšati dužinu i kvalitet spavanja kod odraslih koji pate od hronične nesanice.

Mleko

Čašu mleka pili smo kao deca pred spavanje, a nije loše da to radimo ni kada odrastemo. Mleko sadrži aminokiselinu triptofan koja se u telu pretvara u hormon serotonin, poznatiji kao hormon sreće, a koji je nužan za dobar san. Kalcijum i belančevine imaju umirujući uticaj na telo, a kalijum opušta mišiće i nervni sistem. U mleko se još mogu dodati med, bademi i cimet, a ova kombinacija podstaći će intenzivniju proizvodnju melatonina, hormona za spavanje.

Banane

Ovo voće pomaže da lakše zaspimo jer sadrži magnezijum i kalijum koji opuštaju mišiće na prirodan način. Sadrže i ugljene hidrate koji će pomoći da vam san brže dođe na oči. Pune su i triptofana, aminokiseline potrebne za proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji ima umirujući efekt. Višestruka korist banana je to što je kalijum, između ostaloga, važan i za zdravlje kardiovaskularnog sistema i kognitivno funkcioniranje.

Slatki krompir

Slatki krompir je odličan jer se od njega nivo šećera u krvi neće naglo povećati. Ne samo što sadrži složene ugljene hidrate koji pružaju lakši san, nego i kalijum koji deluje na opuštanje mišića. Kalijum možete pronaći i u običnom krompiru, ali i u pasulju. Za lakši san za večeru se preporučuje pire od krompira.

Bademi

Nevjrojatno su bogati magnezijumom koji opušta mišiće i tako pomaže da zaspimo. Takođersu dobar izvor triptofana, državaju stabilan nivo šećera u krvi tokom sna, i pomažu da brže utonemo u san jer nas „prebacuju“ u fazu odmaranja. Pojedite šaku badema predveče, da biste brze zaspali.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.