Lekari: Stavljanje biljaka u vaginu može da bude vrlo opasno

  Autor: B92 Foto: Thinkstock

Prirodni lekovi su u poslednje vreme sve popularniji, pa sve više žena pokušava biljnom terapijom da izlečiti stanja poput HPV-a. Međutim, ginekolozi pozivaju na oprez.

204979587856a29d70c8ff0445941937_v4 big

Tzv. vaginalna detoksikacija ili terapija biljem sve je popularnija, a žene razmenjuju recepte i savete po brojnim forumima. Predstavljaju ih kao „narodne lekove“, a obično se radi o umetanju raznih biljnih preparata u vaginu, kapanja eteričnih ulja na tampon i tzv. perle s biljem…

Biljne vaginalete koje se mogu kupiti u apotekama sasvim su bezbedne jer je neophodno da prođu brojna klinička testiranja, ali drugi biljni preparati nisu uvek tako bezopasni, piše Independent.

Osim što se bez dokaza navodi da leče ciste, endometriozu ili HPV, tvrdi se i da podstiču „sužavanje vaginalnog kanala“ i „ispiranje otrova iz vagine“.

Lekari upozoravaju da takvi proizvodi mogu da budu veliki rasadnici bakterija koji narušavaju normalan pH ženskog genitalnog područja, i da su sasvim bespotrebni. S druge strane, proverene biljne vaginalete mogu da budu dobar saveznik antibiotskoj terapiji, ali nipošto ne smeju da budu jedini lek protiv infekcija i drugih opasnih stanja.

Doktor Džen Ganter, ginekolog iz SAD, na svom blogu je napisala da većina biljnih proizvoda na internetu nije vaginalno testirana.

“Vaša vagina nije ni depresivna ni prljava, niti ima zametnutu čakru”, našalila se u vezi sa izjavama kojima trgovci alternativnom medicinom mame kupce.

Ganter objašnjava da vagina funkcioniše poput samočisteće rerne, a stavljanjem bilo kakvih supstanci u nju na duži vremenski period povećava se rizik za nastanak infekcija, prekomernog razmnožavanja ‘loših’ bakterija, kao i sindroma toksičnog šoka koji se inače vezuje za dugotrajno držanje tampona.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.