Kakve veze imaju starenje i supa iz kesice?

  Autor: Mondo Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Naučnici kažu – i te kakve!

Supa

Hrana s visokom koncentracijom šećera, masnoće i soli ubrzava starenje jer oštećuje ćelije našeg organizma, predstavlja stres za celo telo, čime ubrzava fizičko starenje i podstiče upalne procese u telu.

Tako, na primer, supa iz kesice – popularna jer je brzo gotova i ukusna, predstavlja naročitu opasnost. Tanjir ove supe može da sadrži od 800 do 1.000 mg natrijuma, što utiče na pojačano zadržavanje tečnosti u organizmu, piše „Dejli Mejl“.

Takođe, ako niste znali, mnogo natrijuma ima i u kupovnim umacima, marinadama,pahuljicama od raznih žitarica, vegetarijanskim burgerima, smrznutom povrću i pilećim prsima, dakle i u onoj hrani za koju se misli da je zdrava.

Među namirnicama koje podstiču starenje spadaju još i: pica, kolači, pecivo i testenine, a ono što bi trebalo da jedemo kako bismo usporili proces starenja je: sveže voće, povrće, sveže mleko, orašasti plodovi i morska riba.


Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.